Με σχέδιο στην περιοχή του Διοικητηρίου και της πλατείας Μουσχουντή

Την ένταξη σημαντικών έργων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου πέριξ του Διοικητηρίου, στο πρόγραμμά του συνδυασμού «Εντάξει», γνωστοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης συζητώντας με πολίτες στη διάρκεια της σημερινής του περιήγησης στην περιοχή, εκατέρωθεν του άξονα της οδού Κασσάνδρου.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την ανάπλαση της πλατείας Μουσχουντή, τη διάνοιξη και πεζοδρόμηση της οδού Στουρνάρα, την ανάδειξη ζώνης πρασίνου για την προστασία των βυζαντινών τειχών, την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων και την ενίσχυση του φωτισμού.

«Η περιοχή του Διοικητηρίου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των όσων έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν από μία δημοτική αρχή που ασχολείται με την επικοινωνία και όχι με την κοινωνία» τόνισε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. «Στόχος μας είναι, πρώτον, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δεύτερον, η βελτίωση της εμπορικότητας και η ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής, ώστε να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες. Για να γίνει ξανά ολόκληρη η πόλη γοητευτική.»

Οι ίδιοι οι πολίτες, ανέδειξαν ως σημαντικά προβλήματα την έλλειψη πρασίνου και χώρων στάθμευσης, την υποβάθμιση, ιδίως στα άκρα της οδού Κασσάνδρου, αλλά και τις εστίες παραβατικότητας της περιοχής.

«Χρειαζόμαστε φωτισμένους δρόμους, αντί για σκοτεινές παγίδες», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας στις επισημάνσεις των πολιτών ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικά για την περιοχή της Παλαιάς Λαχαναγοράς τόνισε ότι είναι κρίσιμη για την ανάκτηση ζωτικού δημόσιου χώρου στην περιοχή, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλες χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, άθλησης αλλά και δημιουργίας σταθμού αυτοκινήτων.

«Η περιοχή του Διοικητηρίου διαθέτει αξιόλογα ιστορικά μνημεία και πρέπει να αναπλαστεί ώστε να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και τουριστικά», συμπλήρωσε. «Ο Δήμος πρέπει να επενδύσει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, χωρίς ιδεολογικές ή άλλες παρωπίδες και να συνδέσει τα μνημεία της πόλης με τον τουρισμό.»

Επεσήμανε ότι πρέπει να αναδειχθούν ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της πόλης, το Διοικητήριο, το Αλατζά Ιμαρέτ και η Αίγλη.

Ειδικά για τον Άγιο Δημήτριο ο Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι η άναρχη στάθμευση υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα του μνημείου: «Απαιτείται η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και η ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το Αλατζά Ιμαρέτ ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύθηκε για την ανάδειξη με ειδικό φωτισμό του οθωμανικού μνημείου για την εξασφάλιση της προσπελασιμοτητας και πρότεινε να προχωρήσει άμεσα και ουσιαστικά η διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινοχρήστου χώρου.

Ο Σταύρος Καλαφάτης κατέληξε, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οφείλουμε εξαρχής να δώσουμε έμφαση σε μέτρα ενίσχυσης της πόλης ως τουριστικού προορισμού. Τόσο για όσους επισκέπτονται την πόλη για city-break όσο και για όσους θέλουν να την επισκεφθούν για θρησκευτικό ή προσκυνηματικό τουρισμό. Δυστυχώς τους τελευταίους τους έχουμε παραμελήσει. Εκεί θα δώσουμε έμφαση, χωρίς αποκλεισμούς ή ιδεοληψίες, χωρίς ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς, χωρίς προκλήσεις. Τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της πόλης μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό κεφάλαιο για την επόμενη πενταετία. Παράλληλα με τις επεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Ώστε να γίνει η πόλη ένας ελκυστικός προορισμός, μία πόλη να περπατάς, να ζεις, να αγαπάς. Μία Θεσσαλονίκη Εντάξει σε όλα».

https://www.youtube.com/watch?v=Rjt_VqLO71M