Πρόταση, «οι βουλευτές όλων των κομμάτων, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να προωθήσουν λύσεις, για το καλό της πόλης», κατέθεσε ο βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην εκπομπή Δημότης Online, της TV100, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κρινή.
Αναφερόμενος στη διπλή του ιδιότητα (ως βουλευτής και ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης), ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως αυτό ακριβώς είναι που του δίνει τη δυνατότητα να παλέψει για την επίλυση προβλημάτων της πόλης, όπως έγινε πρόσφατα με την κατάθεση τροπολογιών, για τις οποίες και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον ευχαρίστησε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που, όμως, δεν έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
«Δεν είμαστε εδώ για να περιγράφουμε το πρόβλημα, αλλά για να το λύσουμε», είπε χαρακτηριστικά κι αναφέρθηκε στις τροπολογίες, μια από τις οποίες έδινε δυνατότητα και στο δήμο Θεσσαλονίκης να χωροθετεί πάρκινγκ. «Αυτό είναι κριτική και για όλες τις κυβερνήσεις, αν θέλετε: Ο Δήμος Σκυκεών –για παράδειγμα- μπορεί να χωροθετεί πάρκινγκ και 500 μέρα πιο κάτω, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει αυτό το δικαίωμα», τόνισε.
Χαρακτήρισε σημαντική την τροπολογία να επιμερίζεται το κόστος της συντήρησης λεωφορειολωρίδων σε έναν φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Μεταφορών, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις, εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς ο εδώ Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο θέμα αυτό. «Το ότι είμαστε διεκδικητικοί και δίνουμε τις μάχες μας, δε σημαίνει ότι τις κερδίζουμε. Εγώ, πάντως, θα συνεχίσω», δήλωσε.
Θύμισε ότι, ως υπουργός, αποφάσισε «τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον νόμο 4178/2013 (γνωστό και ως νόμο Καλαφάτη), για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Όπως είπε, πλέον, «βρίσκεται λύση για εκατοντάδες χιλιάδων συμπολιτών μας», κυρίως ανθρώπων που δεν γνώριζαν ότι στο ακίνητό τους υπήρχε κάποια αυθαιρεσία και το διαπίστωναν στη φάση της μεταβίβασης. Πρόσθεσε πως «ήταν μια κατάσταση που μας προσβάλει διεθνώς, για την οποία έπρεπε να βρεθεί λύση άπαξ δια παντός». Ξεκαθάρισε ότι με το νόμο δεν νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ή πάνω στον αιγιαλό.
Για το θέμα των ημερών, με τις καταγγελίες που γίνονται, δήλωσε πως «ο κόσμος, βλέποντας όλα αυτά τα σίριαλ, νοιώθει θλίψη και αηδία. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας. Αδικείται ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτή η εικόνα, όμως, κάνει τον κόσμο να αποστρέφει το πρόσωπό του από το πολιτικό σύστημα. Αυτό μας οδηγεί, μέσα από την πολιτική μας, να επουλώσουμε τις πληγές ενός πολιτικού συστήματος βαριά τραυματισμένου».