Να είμαστε φορείς αμφίδρομης επικοινωνίας κυβέρνησης και κοινωνίας

Το αίσθημα ευθύνης που συνοδεύει τα νέα του καθήκοντα έναντι της παράταξης της Ν.Δ.,  σε μια συγκυρία που αυτή αναλαμβάνει την αποστολή της προάσπισης των εθνικών μας δικαίων, της ανάταξης της οικονομίας και της ανάτασης της ελληνικής κοινωνίας, υπογράμμισε ο νέος Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Καλαφάτης εξελέγη ομόφωνα στο νέο του ρόλο από τους συναδέλφους του, μετά τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο και προς τους συναδέλφους του βουλευτές για την τιμητική πρόταση και την ομόθυμη εμπιστοσύνη, σημείωσε τη συγκίνηση που αισθάνεται, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που υπηρέτησαν στο παρελθόν σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που μου αναθέτετε», τόνισε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και στους συναδέλφους του Βουλευτές της Ν.Δ., ενώ καλωσορίζοντας παλαιούς και νέους στα έδρανα, μεταξύ άλλων συμπλήρωσε:

«Η σύνθεση εμπειρίας και φρέσκων ιδεών μπορεί να δώσει νέα αίγλη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα  και αυξημένο κύρος στο Κοινοβούλιο…

Είναι χρέος μας να αποδείξουμε ότι συγκροτούμε μια πειθαρχημένη και υπεύθυνη κοινοβουλευτική ομάδα, που θα ανακλά το ήθος, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, θα εκπέμπει δυναμισμό, αλλά και ευπρέπεια. Που θα αποκλείει φαινόμενα αλαζονείας και αμετροέπειας. Που θα συνδυάζει την επιχειρηματολογία με την πολιτική τόλμη.»

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Κ.Ο. τους επόμενους μήνες, ο κ. Καλαφάτης, προανήγγειλε τη διοργάνωση ταχύρρυθμων σεμιναρίων για την εξοικείωση των νέων βουλευτών με το σύνολο των κανόνων του Κοινοβουλίου, ενώ ζήτησε –μεταξύ άλλων- να αποφεύγονται οι βουλευτικές τροπολογίες και σε κάθε περίπτωση, να μην κατατίθενται χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά οφείλουμε να είμαστε φορείς αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία», κατέληξε. «Οφείλουμε προπάντων να βάζουμε πλάτη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε. Να είμαστε δυναμική ομάδα στήριξης στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιτάνιο έργο που αναλαμβάνει. Όλοι μαζί να κάνουμε, ξανά, την Ελλάδα περήφανη. Να φέρουμε, και πάλι, την αισιοδοξία σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.»

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά για την πρότασή σας να είμαι ο επόμενος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και τη μεγάλη αυτή τιμή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ευχαριστώ κι εσάς, την καθεμιά και τον καθένα χωριστά, για την ομόθυμη απόφασή σας.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που μου αναθέτετε.

Θέλω, με τη σειρά μου, να καλωσορίσω τα νέα μέλη  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, τις νέες και τους νέους συναδέλφους, που εκφράζουν τη μεγάλη κοινοβουλευτική ανανέωση της Παράταξής μας.

Θέλω να καλωσορίσω όσους επιστρέφουν στα έδρανά τους, αλλά και να συγχαρώ τους συναδέλφους που επανεκλέγονται.

Η σύνθεση εμπειρίας και φρέσκων ιδεών μπορεί να δώσει νέα αίγλη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα  και αυξημένο κύρος στο Κοινοβούλιο.

Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι συγκίνηση, καθώς μου αναθέτετε μια θέση που τίμησαν σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου μας.

Αισθάνομαι, όμως, ακόμη πιο βαριά την ευθύνη, καθώς την ώρα αυτή η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνουμε την ευθύνη προάσπισης των εθνικών μας δικαίων, ανάταξης της οικονομίας μας και ανάτασης της κοινωνίας μας.

Οι Έλληνες ανέθεσαν σε εμάς την ιστορική αυτή επιταγή και οφείλουμε να πετύχουμε.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι χρέος μας να αποδείξουμε ότι συγκροτούμε μια πειθαρχημένη και υπεύθυνη κοινοβουλευτική ομάδα.

Που θα ανακλά το ήθος, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Που θα εκπέμπει δυναμισμό, αλλά και ευπρέπεια. Που θα αποκλείει φαινόμενα αλαζονείας και αμετροέπειας. Που θα συνδυάζει την επιχειρηματολογία με την πολιτική τόλμη.

Είναι περιττό, αλλά οφείλω να αναφέρω τις κοινές μας υποχρεώσεις.

-Οφείλουμε όλοι να δίνουμε το παρόν στις συνεδριάσεις της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων των Επιτροπών και αυτών του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

-Είναι υποχρέωση μας να ενημερώνουμε την Γραμματεία της Κ.Ο. σε περίπτωση απουσίας από τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

Το ίδιο ισχύει και για της μείζονος σημασίας συνεδριάσεις της ολομέλειας.

-Επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις καθώς και ερωτήσεις που αναφέρονται σε θέματα γενικότερης πολιτικής είναι ανάγκη να γίνονται ύστερα από συνεννόηση με τη Γραμματεία της Κ.Ο.

-Βουλευτικές τροπολογίες είναι επιθυμητό να αποφεύγονται και πάντως  να ενημερώνεται η Γραμματεία της Κ.Ο. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι πριν φτάσουμε σε τροπολογίες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επικοινωνίας με τους αρμόδιους Υπουργούς.

-Σημειώνω, ακόμη, ότι για να εξοικειωθούν οι νέοι συνάδελφοι, το συντομότερο δυνατό, με τους κανόνες της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, θα διοργανώσουμε ταχύρρυθμα σεμινάρια, επικουρούμενοι και από το αξιολογότατο έμψυχο δυναμικό της Βουλής.

Θεωρώ δε, ότι θα ήταν ωφέλιμο, αυτή μας την πρωτοβουλία να την υιοθετήσουν και τα άλλα κόμματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά οφείλουμε να είμαστε φορείς αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Οφείλουμε προπάντων να βάζουμε πλάτη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε.

Να είμαστε δυναμική ομάδα στήριξης στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιτάνιο έργο που αναλαμβάνει.

Όλοι μαζί να κάνουμε, ξανά, την Ελλάδα περήφανη. Να φέρουμε, και πάλι, την αισιοδοξία σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους μας.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου.