Να ζωντανέψουμε προσδοκίες και οράματα που ξεθώριασαν

Του Σταύρου Καλαφάτη

 

 

Όπως εύστοχα λέγεται, η οικονομία μας μοιάζει ήδη με συμπιεσμένο ελατήριο. Αν το πιέσουμε κι άλλο, μπορεί να σπάσει. Αν το απελευθερώσουμε, μπορεί να εκτιναχθεί. Κι αυτός είναι τώρα ο στόχος μας. Ένα άλμα φυγής για το μέλλον. Σε ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον, που εγγυάται δυναμική ανάπτυξη και οδηγεί σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Με νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες -καλύτερα αμειβόμενες- δουλειές. Με στήριξη στη νέα και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Αλλά και με διασφάλιση μιας δεύτερης ευκαιρίας σ’ εκείνους που γονάτισαν από την κρίση. Έτσι ώστε να πάρουν μπρος οι μηχανές της ανάπτυξης και να ανοίξουν πόρτες ευημερίας παντού στη χώρα.

Για το σκοπό αυτό, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή συγκροτημένο πρόγραμμα, στηριγμένο σε στέρεους άξονες. Στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τη ρύθμιση του πλαισίου για τις χρήσεις γης. Στην ενίσχυση της ρευστότητας, με επιστροφή των καταθέσεων, πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποφασιστική προώθηση των συμπράξεων ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων. Μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον Φ.Π.Α.. Θεσπίζουμε, όμως, και πρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να μοιράζονται ένα μέρος της επιτυχίας τους, με τους εργαζόμενους.

Άμεση επιδίωξή μας είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας. Οικονομική ενίσχυση για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Αύξηση του αφορολογήτου για κάθε παιδί. αλλά και του αφορολογήτου για την αγορά κατοικίας. Επαναφορά των πολυτεκνιών επιδομάτων. Πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου Και βέβαια να δώσουμε δύναμη σε αυτούς γονάτισε η κρίση. Αυξάνοντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Διασφαλίζοντας σημαντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα στους ευαίσθητους χώρους της υγείας, της Παιδείας, της δημόσιας ασφάλειας.

Φιλοδοξία μας είναι να χτίσουμε συνθήκες καλύτερης ζωής για όλους. Να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά. Να ζωντανέψουμε προσδοκίες και οράματα που ξεθώριασαν. Να δημιουργήσουμε παντού στη χώρα περισσότερες ευκαιρίες, έτσι ώστε να μείνουν εδώ τα παιδιά μας και να γυρίσουν όσοι έφυγαν. Να δώσουμε ανάσα στην ελληνική οικογένεια και να απομακρύνουμε τη δημογραφική βόμβα που απειλεί τα θεμέλια του Έθνους. Να μην φτωχαίνει, να μην μικραίνει και να μην γερνά η Ελλάδα. Όλοι και όλες μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.