Νοιαζόμαστε για τους οικονομικά αδύναμους

Του Σταύρου Καλαφάτη

Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ.,

Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης

 

Τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή ένα πακέτο έκτακτων παροχών. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μοιράσει πασχαλιάτικα ακόμη το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους. Εξάντλησε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που μπορούσε να υπάρξει μέσα στο 2019. Και μάλιστα σε σημείο που ο τότε Τσάρος της Οικονομίας ομολογούσε ότι δεν είχε πια τη δυνατότητα να μειώσει ούτε καν το ΦΠΑ στον καφέ. Ήταν προφανές πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε, με το προεκλογικό εκείνο πακέτο, να υφαρπάξει όσες ψήφους μπορούσε, αλλά και να μην αφήσει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο στους  επόμενους.  Ήθελε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Είχε, μάλιστα, και την πεποίθηση πως τα κατάφερνε, αφού η Κομισιόν εκτιμούσε ήδη, πως στο τέλος του χρόνου, όχι μόνο δεν θα υπάρξει περιθώριο για διανομή μερίσματος, αλλά ούτε καν θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Προεξοφλώντας μάλιστα τις συνέπειες της πολιτικής της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε, με κραυγές και ψιθύρους, να καλλιεργήσει τον φόβο ότι μια Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα κόψει συντάξεις, επιδόματα και αφορολόγητο.

Πέντε μήνες μετά τις εκλογές, οι πολίτες διαπιστώνουν όχι μόνο πως δεν συμβαίνει τίποτα από όσα δήθεν προεξοφλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πως γίνονται ήδη τα ακριβώς αντίθετα. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, μειώθηκαν τα επιτόκια οφειλών στο Δημόσιο, χορηγήθηκαν αυξημένες χιλιάδες συντάξεις χηρείας, επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξήθηκε το επίδομα θέρμανσης. Στο μεταξύ, με το φορολογικό που μόλις ψηφίστηκε, πέρα από τα αναπτυξιακά κίνητρα, λαμβάνονται μέτρα άμεσης κοινωνικής στήριξης. Καθιερώνεται εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000, αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 80%, χορηγείται επίδομα  2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από την 1η του χρόνου, μειώνεται ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη και θεσπίζονται στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για να ξαναβρούν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν.

Πέρα από όλα αυτά, υλοποιώντας πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη διανομή 175 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ. Και έρχεται, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριστεί πως η Κυβέρνηση δίνει «ψίχουλα». Ξεχνώντας πως, κατά τη δική του ομολογία, είχαν εξαντληθεί από το Μάιο, όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, ξεχνώντας ότι έδωσε προεκλογικά όσα θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι στο τέλος του χρόνου, ξεχνώντας και τους  ισχυρισμούς του ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα δώσει, αλλά θα κόψει συντάξεις και επιδόματα, αναγνωρίζει ότι διέπραξε πολιτική απάτη. Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση δίνει στους αδύναμους και δεν τους παίρνει, όπως ανεύθυνα ο ίδιος ισχυριζόταν. Θα έχει, όμως, και άλλα να ομολογήσει στο επόμενο διάστημα. Διότι, απλούστατα, στη Νέα Δημοκρατία, νοιαζόμαστε για όλους τους πολίτες. Πρωτίστως, μάλιστα, για τους οικονομικά ασθενέστερους.