Συμπαράταξη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ζήτησε ο Σταύρος Καλαφάτης

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ανάγκη συντονισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αποτραπεί μια νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας αποτέλεσαν την αιχμή της παρέμβασης του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη στη Διάσκεψη Κορυφής των Προέδρων των Κ.Ο. του ΕΛΚ στα Εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. η οποία διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Επισήμανε, ταυτόχρονα, την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο πυλώνας της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Πολιτικής Ασφάλειας, αλλά και να υπάρξει κοινή θαλάσσια πολιτική.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης παρουσία της νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Καλαφάτης τόνισε «Υπάρχει ένα σημαντικό στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αναφέρομαι στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Πολιτικής Ασφάλειας. Στην ανάγκη να αποκτήσει η Ένωση ενιαία φωνή απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα και ιδίως εκείνα που την αφορούν άμεσα. Στην ανάγκη να αποκτήσει κοινή Θαλάσσια Πολιτική, ώστε να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντά της σε όλη την έκτασή της. Οι θαλάσσιες ζώνες των χωρών της Ένωσης είναι ζώνες της Ένωσης, όπως εδάφη των μελών της είναι εδάφη της Ένωσης. Δεν μπορεί λοιπόν να εισβάλλει μια τρίτη χώρα  –και αναφέρομαι στην Τουρκία- στην ΑΟΖ της Κύπρου, να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους- μέλους της Ένωσης και να υπονομεύει την κοινή ενεργειακή πολιτική. Δεν μπορεί η Τουρκία να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με χώρες που δεν έχει ούτε όμορες ούτε απέναντι ακτές. Δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας σε μια απόπειρα να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος κράτους μέλους της Ένωσης. Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανακόψουμε έγκαιρα την απόπειρά της. Διότι η πρόκληση αυτή δεν εγείρει μόνο ζήτημα αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη μέλη της. Είναι απειλή για το κύρος, την αξιοπιστία, τα συμφέροντα, το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ζήτημα δηλαδή που βρίσκεται στον πυρήνα της συζήτησής μας. Και στο ζήτημα αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε τώρα», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

Με την ολοκλήρωση της παρέμβασής του, ο κ. Καλαφάτης ζήτησε επί του θέματος την άποψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σχετικά με το ζήτημα της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Πολιτικής Ασφάλειας. Η Πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη και ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαστε στο πλευρό σας!»​