Ομίχλη στα Σκόπια, περίεργα πράγματα στη ΔΕΗ και πολλές συμπτώσεις σημείωσε ότι υπάρχουν ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ radio και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:
Για τη ΔΕΗ:
«Έχουμε μια ΔΕΗ που επί τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματικά υποφέρει, με την χρηματιστηριακή της αξία να έχει μειωθεί κατά 80%, με τριπλάσια ληξιπρόθεσμα, σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της, να παραχωρεί το 40% της παραγωγής της χωρίς να ορίζει καν ελάχιστο τίμημα, δηλαδή με ένα σωρό προβλήματα και ερωτηματικά. Αυτή η εταιρεία σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση – και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο λίγο πριν τη συμφωνία των Πρεσπών – αγοράζει μια προβληματική εταιρεία στο ύψος των 4,8 εκ. δολαρίων, με ζημιές για το 2017, με τον δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας να είναι αρνητικός, με τα πάγιά της να μην ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, με αρνητικά κεφάλαια, που τυχαίνει να ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Επίσης η ιδιότητά του ως υπευθύνου οικονομικών του κυβερνητικού κόμματος των Σκοπίων έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν βλέπω πουθενά, όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές εταιρείες, να υπάρχει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό, αναπτυξιακό πλάνο όπου τέτοιου είδους μικρές εξαγορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μικρά κομμάτια για την επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου. Άρα όλα αυτά που σας περιέγραψα δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά στα οποία οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση και ο πολιτικός προϊστάμενος που είναι ο κ. Σταθάκης. Φυσικά όμως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ που οφείλουν, τουλάχιστον σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αφού δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, να απαντήσουν στο προφανές: υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο για αυτήν την εξαγορά; Πριν ακόμη φτάσουμε στο ότι πρέπει να μας εξηγήσουν και να μας αναλύσουν γιατί προέβησαν σε αυτή τη συγκεκριμένη εξαγορά, της συγκεκριμένης εταιρείας, με το συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς».
Για το Σκοπιανό:
«Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, με το δημοψήφισμα και μετά, περισσότερο δημιούργησαν ομίχλη παρά ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Δημιουργήθηκαν περισσότερες ανησυχίες και επιφυλάξεις στο εσωτερικό των γειτόνων μας αλλά και στο εξωτερικό. Ως Νέα Δημοκρατία, δεν ετεροπροσδιορίζουμε τη στάση μας σε σχέση με τις εξελίξεις. Είναι σταθερή η άποψή μας. Ο Πρόεδρος μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν σταματά να κάνει ξεκάθαρο ότι εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, είμαστε απέναντι σε αυτή τη συμφωνία. Και δεν θα την κυρώσουμε, είτε αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν τις εκλογές είτε μετά». «Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Τζανακόπουλου, πριν λίγους μήνες, έχει πει με πολύ καθαρό λόγο και με παρρησία, ότι υπάρχουν βουλευτές που θα κυρώσουν τη συμφωνία και θα δώσουν νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δημιουργεί ερωτηματικά πώς εκφράζει μια τόσο εδραία πεποίθηση ο κ. Τζανακόπουλος – μάλιστα και ο κ. Τσίπρας πριν λίγες ημέρες το άφησε αυτό ως ανοιχτό ενδεχόμενο – τη στιγμή που όλα τα κόμματα έχουν δημοσίως τοποθετηθεί και έχουν δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Κάποια κόμματα πιθανώς να είναι υπέρ της συμφωνίας και να ψηφίσουν την κύρωση, αλλά όλα τα κόμματα έχουν δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα τι μας λέει ο κ. Τζανακόπουλος; Πως το ξέρει;».
Για το Δήμο Θεσσαλονίκης:
«Υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα ανθρώπων της ΝΔ, ικανός αριθμός, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το Δήμο Θεσσαλονίκης που προέρχονται από το χώρο μας ή εκφράζοντας το χώρο. Είναι θετικό αυτό. Δεν μπορώ να πω αν αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει κάποιος. Εγώ αυτό που έχω πει και υποστηρίζω και τα 3,5 χρόνια που βρίσκομαι στο δημοτικό συμβούλιο ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι ότι η πόλη χρειάζεται έναν άνθρωπο που να γνωρίζει τα ζητήματα της πόλης και να μπορεί να λύσει προβλήματα. Θέλουμε ανθρώπους ικανούς, ηγέτες – καταλύτες που να λύνουν προβλήματα, να διευκολύνουν τη λειτουργία της πόλης και να δίνουν προοπτική για την ανάπτυξή της. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα». «Είναι πάγια πεποίθησή μου, όταν κάποιος αναλαμβάνει θέση διοίκησης, δήμαρχος, περιφερειάρχης υπουργός, θα πρέπει να συνδυάζει την τεχνοκρατική ικανότητα με το πολιτικό αισθητήριο. Να είναι ένα μίγμα πολιτικού και τεχνοκράτη, Δεν γίνεται ένας πολιτικός να υπόσχεται τα πάντα για να εκλεγεί και όταν έρχεται σε θέση ευθύνης να βάζει τους κομματάρχες του δεξιά – αριστερά, που μπορεί να βοήθησαν, αλλά δεν είναι ικανοί να βοηθήσουν στη διοίκηση. Από την άλλη δεν μπορεί να είναι ένας στεγνός τεχνοκράτης γιατί δεν είναι CEO μιας πολυεθνικής, γιατί ως πολιτικός είναι υπεύθυνος να προχωρήσει μια κοινωνία μπροστά άρα πρέπει να έχει πολιτική αντίληψη των πραγμάτων και μια ανθρώπινη ευαισθησία. Άρα το κρίσιμο είναι να παντρέψεις αυτήν την ανθρώπινη ευαισθησία και την αντίληψη για την ανάγκη των κοινωνιών με συγκεκριμένες λύσεις. Να λειτουργήσεις δηλαδή ως λαϊκός ηγέτης και όχι ως λαϊκιστής».