Ουδέποτε τόσο λίγοι έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσο μικρό χρόνο

«Τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν τελειώνουν τα Μνημόνια», τονίζει σε άρθρο του στον «Τύπο της Θεσσαλονίκης» ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει πως «ούτε και πλησιάζουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν, την ώρα που καταλάμβαναν την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» και παραπέμπει στο έγκλημα του 2015. Αναφέρει  ανάμεσα στα άλλα:

«Η χώρα έχει υποστεί μια τεράστια ζημιά από το έγκλημα του 2015. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ την υπολογίζει στα 100 δις ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group Τ. Βίζερ την ανεβάζει στα 200 δις ευρώ, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για 30 – 35 δις ευρώ. Επίσημα στοιχεία πιστοποιούν πως, από το κλείσιμο των τραπεζών και τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίησή τους, έχασαν 15 δις ευρώ οι μικρομέτοχοι και άλλα 25 το Ελληνικό Δημόσιο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έμεινε κλειστό για πάνω από έναν μήνα, απαξιώθηκε και έχασε το 45% της αξίας του. Η οικονομία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση… και, μέσα σε τρία χρόνια, οι απώλειες εθνικού εισοδήματος ξεπέρασαν τα 26 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες υποστήκαμε, με το νέο Μνημόνιο, νέα μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ».

Υπογραμμίζει ότι «ουδέποτε τόσο λίγοι έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» και προσθέτει: «Η καταστροφή αυτή δεν προήλθε ούτε από λάθος, ούτε από αυταπάτη, αλλά από έγκλημα. Διότι, πολύ απλά, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε τη διενέργεια δημοψηφίσματος και το τοποθετούσε πέντε μέρες μετά την εκπνοή του Προγράμματος, γνώριζε πολύ καλά ότι έσερνε τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, σε πτώχευση και εθνική τραγωδία. Γνώριζε ότι στην καλύτερη περίπτωση η Ε.Κ.Τ. θα διακόψει τη χορήγηση E.L.A., ότι θα επιβληθούν capital controls, ότι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, ότι θα παγώσει η οικονομία. Ο ίδιος άλλωστε, τέσσερα χρόνια πρωτύτερα (Alter, 30.11.2011) αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου, υπογράμμιζε πως “αν επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός να θέσει τέτοια ζητήματα, η πτώχευση, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη’’.

Επισημαίνει ότι για όλα αυτά «είχαν προειδοποιηθεί τόσο από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και από τον επικεφαλής του Eurogroup¨και καταλήγει: «Ακόμη και ο σύμβουλος της κυβέρνησης καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που είχε αναλάβει την κατάρτιση του Plan X, είχε τονίσει (Social Europe, 24.2.2015) πως, εάν η χώρα μείνει εκτός προγράμματος, αυτό ‘’θα σήμαινε επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπίες τραπεζών, κήρυξη χρεοστασίου και πρόωρη έξοδο από το ευρώ’’. Άλλωστε, αμέσως μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, συνοδευόμενος από τον  Ε. Τσακαλώτο, έσπευσε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ε.Κ.Τ., συζήτησε για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ζήτησε, όπως ο ίδιος δήλωσε (Καθημερινή, 24.1.2016) βοήθεια για να γίνει αυτό με τρόπο ‘’ομαλό και αναστρέψιμο’’.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο με κλικ εδώ.