Παρανοϊκό για μια υπογραφή να μην μπορούν πολίτες με κινητικά προβλήματα να ταξιδέψουν με τρένο

Θεσσαλονίκη 10 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρανοϊκό για μια υπογραφή να μην μπορούν πολίτες με κινητικά προβλήματα να ταξιδέψουν με τρένο 

«Είναι θλιβερό κι αδιανόητο πολίτες, με κινητικά προβλήματα, να μην μπορούν να επιβιβαστούν σε τρένο, επειδή δε βρέθηκε κάποιος να βάλει μία υπογραφή για να εγκατασταθεί ένα μηχάνημα. Είναι παρανοϊκό το μηχάνημα αυτό να υπάρχει και να σαπίζει στις αποθήκες του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης!»

Αυτό δήλωσε ο Bουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή το απαράδεκτο περιστατικό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο, υπάλληλοι του ΟΣΕ αρνήθηκαν να εκδώσουν εισιτήριο στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, επειδή τα ανυψωτικά μηχανήματα που απαιτούνται για την πρόσβαση επιβατών με κινητικά προβλήματα στο τρένο, παραμένουν αποθηκευμένα, σε αχρησία, για πολλούς μήνες.

Ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας άμεση αξιοποίηση των μηχανημάτων, για να πάψει ο αποκλεισμός των ανθρώπων αυτών από τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αλλά και απόδοση ευθυνών για τη μέχρι τώρα αχρησία τους.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Α.Π.: 5815/9-5-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υποδομών και Μεταφορών

 

ΘΕΜΑ: «Σε πολύμηνη αχρησία τα ανυψωτικά μηχανήματα του ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση επιβατών με κινητικά προβλήματα»

Το απαράδεκτο συμβάν που διαδραματίστηκε εχθές στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης με την παρεμπόδιση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, ο οποίος και προέβη στις σχετικές καταγγελίες, να επιβιβαστεί σε αμαξοστοιχία, αποκαλύπτει περίτρανα τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν και βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στις μετακινήσεις τους

Η άρνηση μάλιστα των υπαλλήλων να εκδώσουν εισιτήριο για να μπορέσει να ταξιδέψει με το τρένο, οφειλόταν στη μη θέση προς χρήση από μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών των ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων για την τοποθέτηση εντός της αμαξοστοιχίας των αμαξιδίων που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία, εν προκειμένω και ο ίδιος.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν πρόσφατα αποκτηθεί από το ελληνικό δημόσιο αλλά παραμένουν λόγω αδιαφορίας και ολιγωρίας στις αποθήκες τους. Επιπλέον, από τις δηλώσεις αρμοδίων συνάγεται πως τα ανυψωτικά μηχανήματα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ακόμη πιο θλιβερό γεγονός είναι η επίρριψη ευθυνών του ενός οργανισμού στον άλλον για αυτήν την τραγική κατάσταση και η αποποίηση από όλους της ευθύνης  τους για τη χρήση και λειτουργία των μηχανημάτων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος ΥπουργόςΠροτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε άμεσα να τοποθετηθούν και να τεθούν σε λειτουργία τα ανυψωτικά μηχανήματα που διαθέτουν οι υπηρεσίες των σιδηροδρόμων και να τερματιστεί ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες;

Ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη λειτουργία του συγκεκριμένου εξοπλισμού; Έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών στη χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων προς εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρία;

Έχουν παραδοθεί τα ανυψωτικά μηχανήματα που αγοράστηκαν από τον ΟΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Αν δεν έχει παραδοθεί ο επίμαχος τεχνικός εξοπλισμός, που οφείλεται η καθυστέρηση;