Πως θα ενσωματώσει η Ελλάδα την τεχνολογία 5G στους αυτοκινητοδρόμους, ρωτά την κυβέρνηση ο Σταύρος Καλαφάτης

Το ζήτημα της προετοιμασίας της χώρας μας για την τεχνολογία 5G ειδικά στον τομέα της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας στους αυτοκινητοδρόμους αναδεικνύει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Όπως αναφέρεται, «με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εντάσσεται στη στρατηγική «5G Action Plan», δημιουργείται από πέρυσι ένα συνεργατικό δίκτυο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την ανάπτυξη δοκιμών μεγάλης κλίμακας για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα στους ευρωπαϊκούς διασυνοριακούς αυτοκινητοδρόμους. Το δίκτυο αυτό θα επιτρέψει ένα καλύτερο περιβάλλον για τη δοκιμή και την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και τη διεξαγωγή δοκιμών με οχήματα χωρίς οδηγό (3o επίπεδο αυτοματοποίησης). Στην Ψηφιακή Συνέλευση 2018 στη Σόφια, σ’ αυτό το πλαίσιο επέκτασης των διαδρόμων δοκιμών 5G, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη του Διασυνοριακού Βαλκανικού Διαδρόμου μεταξύ της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Σερβίας (Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βελιγράδι) και υπογράφηκε σχετική επιστολή προθέσεων».

Ο κ. Καλαφάτης ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς ποιοι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι εντάσσονται στη συμφωνία, ποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση του Διασυνοριακού Βαλκανικού Διαδρόμου, σε ποιους τομείς θα συνεργαστεί η Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για τη διευκόλυνση των δοκιμών για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την ενθάρρυνση και στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση όλων αυτών, αλλά και το πώς θα χρηματοδοτηθούν όσα προβλέπονται.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  2. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  3. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εντάσσεται στη στρατηγική «5G Action Plan», δημιουργείται από πέρυσι ένα συνεργατικό δίκτυο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την ανάπτυξη δοκιμών μεγάλης κλίμακας για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα στους ευρωπαϊκούς διασυνοριακούς αυτοκινητοδρόμους. Το δίκτυο αυτό θα επιτρέψει ένα καλύτερο περιβάλλον για τη δοκιμή και την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και τη διεξαγωγή δοκιμών με οχήματα χωρίς οδηγό (3o επίπεδο αυτοματοποίησης).

Στην Ψηφιακή Συνέλευση 2018 στη Σόφια, σ’ αυτό το πλαίσιο επέκτασης των διαδρόμων δοκιμών 5G, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη του Διασυνοριακού Βαλκανικού Διαδρόμου μεταξύ της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Σερβίας (Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βελιγράδι) και υπογράφηκε σχετική «επιστολή προθέσεων».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Ποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση του Διασυνοριακού Βαλκανικού Διαδρόμου.
  2. Σε ποιους τομείς θα συνεργαστεί η Ελλάδα με τη Σερβία και τη Βουλγαρία για την προώθηση της συμφωνίας.

3.Ποιοι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι εντάσσονται στη συμφωνία και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για τη διευκόλυνση των δοκιμών για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα και πως θα χρηματοδοτηθούν.

  1. Ποια μέτρα θα λάβετε για την ενθάρρυνση και στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση των δοκιμών για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

 

 

                                                                     Αθήνα, 24/10/2018

 

 

 

                                                                      Σταύρος Καλαφάτης

 

                                                                  Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης