Πρωτοβουλία Σταύρου Καλαφάτη για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Πρωτοβουλία για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των Θεσσαλονικέων για το έργο του Μετρό και τη διερεύνηση της δυνατότητας κοινής στάσης από όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους παράγοντες αναλαμβάνει ο Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας τα εξής:

Το Μετρό αποτελεί το βασικότερο έργο πνοής λειτουργίας και ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς όμως, η κατασκευή του έχει υποβαθμιστεί στη συνείδηση μεγάλης μερίδας πολιτών σε πρόβλημα της καθημερινότητας, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων και των επιπτώσεών τους. Για να ανατραπεί αυτή η αίσθηση, απαιτείται η ουσιαστική στήριξή του έργου από την πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, με μία υπεύθυνη στάση και την έμπρακτη απόδειξη ότι όλοι «βάζουμε πλάτη» για το έργο, προκειμένου αυτό να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί εντός συγκεκριμένου και όχι κυλιόμενου χρονοδιαγράμματος.

Το πρώτο βήμα μιας τέτοιας προσπάθειας, πρέπει να είναι η διαφανής και πλήρης ενημέρωση όλων και κυρίως των πολιτών, για το ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα, ποια είναι τα εμπόδια για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου, ποιες ενέργειες συμβάλουν στην υπέρβασή τους, ή στην επιδείνωσή του, ποιες είναι οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα ωφελήσουν το έργο, την πόλη και τους πολίτες.

Γι’ αυτόν το λόγο, με την ιδιότητα του Βουλευτή Θεσσαλονίκης και του επικεφαλής της επόμενης εκλεγμένης Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, προτείνω τη διοργάνωση σύσκεψης εργασίας –ανοικτής στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- με τη συμμετοχή των Βουλευτών της Α΄ Περιφέρειας, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του Γ.Γ. Γραμματέα Δημοσίων Έργων και της Διοίκησης της «Αττικό Μετρό». Η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει την ευκαιρία  να τεθούν υπεύθυνα σοβαρά και δημόσια οι απόψεις, να διερευνηθεί η δυνατότητα σύνθεσης μιας κοινής στάσης και βέβαια να αποκρυσταλλωθεί στους Θεσσαλονικείς μια ολοκληρωμένη άποψη, σχετικά την πορεία του έργου και τη διαχείρισή του απ` όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους.

Προτείνω δε, η σύσκεψη αυτή, να λάβει χώρα στο διάστημα μεταξύ 14-18 Ιουλίου, μετά από τη σχετική συνεννόηση όλων των προαναφερθέντων, την οποία θα επιδιώξω τις επόμενες μέρες.

Τέλος θεωρώ σημαντικό αλλά και ένδειξη σοβαρού ενδιαφέροντος από πλευράς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας δημαρχιακής περιόδου, το Σεπτέμβριο, να έχει ως μόνο και αποκλειστικό θέμα το Μετρό Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή και ακρόαση όλων όσοι «έχουν» έμμεσα και άμεσα λόγο στο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης.