Να προκύψουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι θέσεις του Δήμου για το Ρυθμιστικό.

Τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, ζητά ο Σταύρος Καλαφάτης, από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

«Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης αποτελεί σημείο αναφοράς για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το σχετικό σχέδιο νόμου που συζητείται αυτήν την ώρα στη Βουλή βασίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο, που έχει εν πολλοίς καταργηθεί, έχει λάβει υπόψη του στοιχεία της προ κρίσης περιόδου και δρομολογείται για να ψηφιστεί μετά τις 22 Ιουλίου, ενώ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί, όπως έχει δεσμευθεί δημοσίως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός, που η λογική επιτάσσει να προηγηθεί του ειδικότερου ρυθμιστικού σχεδίου.

Η Πολιτεία, δια του αρμόδιου Υπουργού, εξέφρασε την πρόθεση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα παραπάνω, αλλά και τις προτάσεις των αρχών και φορέων της Θεσσαλονίκης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δήμο Θεσσαλονίκης, οι απόψεις και οι προτάσεις που θα εκφράσει, είναι λογικό να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποτελούν προϊόν ενός ευρύτερου διαλόγου και να συνοδεύονται από την αντιπροσωπευτικότητα που θα εξασφαλίσει η συζήτησή τους και η επικύρωσή τους, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτήν την ειδική συνεδρίαση, με αποκλειστικό θέμα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, καλώ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσουν το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν τις 22 Ιουλίου.

Οι θέσεις και οι προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό, όπως είναι το ρυθμιστικό, πρέπει να προκύψουν στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι στο Γραφείο Δημάρχου. Αυτό απαιτεί η σοβαρότητα του θέματος. Αυτό υπαγορεύουν οι κανόνες της Δημοκρατίας.»