Εγκάρδιες συζητήσεις με νέες μητέρες και εργαζόμενες του δήμου είχε ο Σταύρος Καλαφάτης κατά τη διάρκειά επίσκεψής του σε έκθεση χειροτεχνίας και μικροκατασκευών των παιδιών των βρεφονηπιακών σταθμών στη Νέα Παραλία, που γίνεται με αφορμή την ημέρα της μητέρας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδωσε συγχαρητήρια στις εργαζόμενες του δήμου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για το έργο που επιτελούν και τόνισε την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στην καλλιέργεια της πρακτικής της ανακύκλωσης. Ο Σταύρος Καλαφάτης αφιέρωσε τη φράση «Άλλο επίπεδο!!! Ταιριάζει σε μια Θεσσαλονίκη… εντάξει!» στο βιβλίο επισκεπτών της εκδήλωσης. Τόνισε μάλιστα ότι δουλειά της διοίκησης του δήμου είναι να βοηθήσει οργανωτικά και υλικοτεχνικά τους εργαζόμενους για να αποδώσουν ακόμη περισσότερο, προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους.
Κατά τις συζητήσεις του με τις νέες μητέρες, τα νεαρά ζευγάρια και τις εργαζόμενες στο δήμο, ο Σταύρος Καλαφάτης αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι «Ο δήμος οφείλει να βοηθά όσο περισσότερο μπορεί τις νέες μητέρες, θυσιάζοντας ακόμη και άλλες προτεραιότητες, διότι τα παιδιά μας πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα. Όπως ακριβώς ο καθένας μας στην οικογένειά του βάζει πρώτα από όλα τα παιδιά του, το ίδιο οφείλει να κάνει και ο Δήμος. Γίνεται!», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι στο συνδυασμό “Εντάξει” διαμορφώνεται «συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για μία πόλη πραγματικά φιλική στις νέες μητέρες, στους νέους γονείς», που περιλαμβάνει:
Κάλυψη της ζήτησης 100% από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δημιουργία όλων των αναγκαίων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών υποστήριξη της μητέρας, ώστε να μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στην εργασία της.
Από τους 25 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, μόνο οι δεκαπέντε είναι ιδιόκτητοι (Δημοτικοί και Πρώην Κρατικοί), ενώ οι υπόλοιποι δέκα μισθώνονται ανά τριετία. Από αυτούς πολεοδομικά τακτοποιημένοι είναι μόνο δεκατρείς. Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται ότι αυτή η κατάσταση ικανοποιεί τη ζήτηση, ιδιαίτερα κατά τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Η Α’ Δημοτική Κοινότητα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε χώρους παιδικών σταθμών, με παράλληλη αδυναμία κάλυψης των ελλείψεων, λόγω πυκνότητας του αστικού ιστού και υψηλού κόστους απαλλοτρίωσης.
Μέριμνα για όλες τις ειδικές κατηγορίες οικογενειών, ανέργων, πολυτέκνων κλπ, με απαλλαγή ή μείωση τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Η κοινωνική πολιτική του δήμου οφείλει να δίνει προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Δημιουργία ειδικού προγράμματος στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, για την υποστήριξη της νέας μητέρας, τη φροντίδα των βρεφών και των νηπίων, τη προαγωγή του θηλασμού και για τη λειτουργία ολοήμερων κέντρων φύλαξης
Λήψη ουσιαστικών μέτρων από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της υπογεννητικότητας, με τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας αναφορικά με την περιγεννητική φροντίδα μητέρας και βρέφους, την προαγωγή του θηλασμού, την κατασκευή ειδικών χώρων για την φροντίδα βρεφών στα δημοτικά κτίρια αυξημένης προσέλευσης κοινού, ακόμη και σε σημαντικούς δημόσιους χώρους, και τέλος, με την επέκταση του ωραρίου σε επιλεγμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τις απογευματινές ώρες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους
Φύλαξη νηπίων στο σπίτι, σε εθελοντική βάση, από πιστοποιημένα άτομα.
Στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καταρτίζεται μητρώο πιστοποιημένων εθελοντών για την εξυπηρέτηση οικογενειών με μικρά παιδιά, συμπληρωματικά προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τους παιδικούς σταθμούς, για το διάστημα που αυτοί είναι κλειστοί ή εκτός ωραρίου λειτουργίας (απογευματινές-βραδινές ώρες, αργίες, σαββατοκύριακα) ή σε άλλες έκτακτες περιπτώσεις (ασθένεια).
Ασφαλή μετάβαση των μικρών μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα
Συμπληρωματικά προς τα έργα σχολικών δακτυλίων που θα επεκταθούν σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, δημιουργείται σε εθελοντική βάση ομάδα γονέων οι οποίοι εκ περιτροπής συνοδεύουν μικρούς μαθητές που κατοικούν κοντά, από τα σπίτια τους μέχρι το σχολείο και αντίστροφα. Στόχος είναι η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών και η διευκόλυνση των εργαζομένων γονέων, τα ωράρια των οποίων πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με εκείνο του σχολείου.