Στ. Καλαφάτης: «Εκλογές πριν θεριέψει το τέρας της Λίμνης των Πρεσπών»

«Εκλογές πριν θεριέψει το τέρας της Λίμνης των Πρεσπών», ζητά με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα makthes.gr, της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια και εξηγεί: «Κάθε βήμα που κάνουν οι Σκοπιανοί για την εφαρμογή της συμφωνίας δημιουργεί τετελεσμένα που ενισχύουν τη θέση τους. Σίγουρα, λοιπόν, το «ναι» στο δημοψήφισμα θα τους φέρει πιο κοντά στους στόχους τους. Εμείς – το είπε ξεκάθαρα ο Κ. Μητσοτάκης – δεν πρόκειται να κυρώσουμε τη Συμφωνία, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση. Για να προλάβουμε, όμως τα χειρότερα, όλοι όσοι βλέπουμε τις μαύρες τρύπες της συμφωνίας, όλοι όσοι συνειδητοποιούμε τους κινδύνους που επιφυλάσσει – και πρώτοι εμείς οι Μακεδόνες – ζητούμε εκλογές πριν κάνουν το επόμενο βήμα οι Σκοπιανοί».

Αναφερόμενος στις μαύρες τρύπες της Συμφωνίας ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει:  «Οι δηλώσεις Ζάεφ ότι έχουν τώρα την καλύτερη ευκαιρία που είχαν ποτέ, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας έκανε υποχωρήσεις που δεν είχε διανοηθεί κανένας άλλος. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή δεν μπορεί να εκχωρείται σε κανένα. Πέρα από το σύνθετο όνομα κατέληξε στο παγκοσμίως μοναδικό παράδοξο αλλιώτικα να ονομάζεται το κράτος και αλλιώτικα οι πολίτες του. Δέχτηκε να ονομάζονται «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα», να μην ισχύει το erga omnes, να μπουν τα ελληνικά προϊόντα με μακεδονική επωνυμία στην κρίση διεθνούς ομάδας και να ελεγχθούν τα βιβλία μας, για αλυτρωτικές αναφορές, από κοινή επιτροπή. Έδωσε στα Σκόπια ακόμη και δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ».

Ο. κ. Καλαφάτης διατυπώνει έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες της συμφωνίας και τονίζει: «Όταν ο κ. Ζάεφ λέει τώρα πως υπάρχει μόνο μια Μακεδονία και ότι αυτή είναι η δική τους, όταν μιλά για «ευρωπαϊκή Μακεδονία», όταν κομπάζει πως κανένας πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα», ας σκεφτούμε ένα μόνο: Τι θα κάνει αύριο αυτός ή – ακόμη χειρότερα –  κάποιος άλλος ακραίος, εάν κυρωθεί η συμφωνία και μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ; Μήπως αύριο εγείρουν και ζήτημα μειονότητας; Μην κάνουμε λάθος: Η Συμφωνία της Λίμνης είναι σαθρή. Δεν σταματά, αλλά απελευθερώνει το τζίνι του αλυτρωτισμού».

Ο κ Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι – κατά δική της ομολογία – η κυβέρνηση ετοιμάζει αποστασία και επισημαίνει: «Μόλις προχθές ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη WSJ ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει ακόμα και μετά την αποχώρηση Καμμένου. Και, από τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως έχουν έτοιμους βουλευτές να κυρώσουν τη συμφωνία, αλλά και να δώσουν νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό δεν συνιστά ομολογία εκκολαπτόμενης αποστασίας;». Στο ερώτημα, πάντως,  αν πιστεύει πως μπορεί να τα καταφέρουν είναι απόλυτος: «Από αυτή τη Βουλή δεν μπορεί να προκύψει άλλη κυβέρνηση. Αυτή η βαλίτσα, ό,τι κι αν απεργάζονται, δεν πάει μακριά. Εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή».