Η Ελλάδα γηράσκει και μικραίνει

Ερώτηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. Όπως αναφέρεται, ο χαρακτηρισμός της χώρας μας ως «έθνος γερόντων», που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με ποσοστό 21,3%, μετά την Ιταλία (με ποσοστό 22,0%), έναντι μέσου όρου της ΕΕ 17,2%. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις, το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα φθάσουν το 1/3 του πληθυσμού. Παράλληλα, χρόνιο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η υπογεννητικότητα, όπου και πάλι η χώρα μας διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις. Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Το χειρότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Help Age International για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων.

Τονίζεται ότι «η θλιβερή αυτή κατάταξη της χώρας μας δείχνει περισσότερο από κάθε τι άλλο την πολιτική και κοινωνική αναλγησία, καταρρίπτει την έννοια του κράτους πρόνοιας και συνιστά έλλειψη των στοιχειωδών κριτηρίων που απαιτούνται για να θεωρείται ένα κράτος πολιτισμένο».

Ο κ. Καλαφάτης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αν υπάρχει σχεδιασμός για μία εθνική στρατηγική για την ενεργό και υγιή γήρανση, ποια προγράμματα της ΕΕ έχει αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενεργό και υγιή γήρανση, ποια έργα έχουν χρηματοδοτηθεί για την προώθηση της ενεργούς γήρανσης, πώς έχει αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση που διατίθεται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του EaSI για την παροχή οικονομικής στήριξης σε προγράμματα αυτοβοήθειας , πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας των ατόμων ηλικίας άνω των 50 και του διαρκώς αυξανόμενου ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας αυτών.