Στ. Καλαφάτης: Οι χαμένοι του ’20, νικητές του ’21

Στ. Καλαφάτης: Οι χαμένοι του ’20, νικητές του ’21

 «Σταδιακά θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και η οικονομία -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- θα απελευθερωθεί. Ο τουρισμός θα γνωρίσει δυναμική ανάκαμψη και οι χαμένοι του ΄20 θα είναι οι νικητές του ‘21», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Νίκο Οικονόμου. Και εξηγεί: «Θα συμβάλει στη νέα αναπτυξιακή δυναμική η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που ήδη έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Σημαντικό ρόλο θα ασκήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που -μέσα στο 2021, θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Αλλά και τα προγράμματα  ρευστότητας στην οικονομία,  όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας».

Αναφερόμενος στη στάση της Αντιπολίτευσης ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ σημειώνει ότι: «η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες. Ας μην παριστάνουν τους φωστήρες όσοι εκ των υστέρων προφητεύουν τα περασμένα, αλλά προτάσεις για τη μέρα που ξημερώνει ποτέ δεν αρθρώνουν». Και προσθέτει: «Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι φταίμε που γυρίζει η γη. Λένε τα πάντα και τα αντίθετά τους, αλλά ποτέ δεν καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι όμως θλιβερό να επενδύουν στις  δυσκολίες και να προσδοκούν αποτυχίες, να επιδιώκουν διχασμό και να γυρίζουν στις πρακτικές του «αντί» και του «κατά»».

Μιλώντας για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «Στη χώρα μας, παρά τις αδυναμίες του παρελθόντος- ενώ φτάσαμε κάποια στιγμή σε οριακές καταστάσεις -όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη- το Σύστημα άντεξε. Και άντεξε διότι έγινε ένα τιτάνιο έργο: Οι κλίνες ΜΕΘ από τις 557 που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τις 1305. Έγιναν περισσότερες από 7.000 προσλήψεις. Δημιουργήθηκαν 500 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και αυξήθηκαν οι δαπάνες για το ΕΣΥ κατά 25%».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρει: «Ακολουθώντας το παράδειγμα του Πρωθυπουργού- που θα εμβολιαστεί δημόσια από τους πρώτους- θα κάνω το ίδιο για τη Θεσσαλονίκη, που έχει πληγεί τόσο βαριά. Ξεκινάμε μια εθνική εκστρατεία με τον κωδικό «Ελευθερία» για να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια του καθενός εξαρτάται από την ασφάλεια όλων των άλλων».

Σχετικά με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης επισημαίνει «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ηγεσία που μοιάζει να πορεύεται δίχως φρένα. Και γι΄ αυτό η Ε.Ε οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα πιο αποφασιστικά. Έχουμε,  ωστόσο, την πολιτική ηγεσία, τη διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις  που απαιτούν ο καιροί. Έχουμε και τη δύναμη, την απόφαση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί  για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον αέρα, στη γη και τις θάλασσές μας». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Το 2020 κλείνει  σε λίγες ημέρες έχοντας ως πρωταγωνιστή του την πανδημία. Θεωρείτε συνολικά καλή την απόδοση που επέδειξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αγώνα κόντρα στον κορονοϊό; 

Από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως υπέρτατο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, βρισκόταν σε διαρκή συνεργασία με τους ειδικούς και τους αρμόδιους Υπουργούς και έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις. Ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο και δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική. Τόλμησε όταν οι άλλοι δίστασαν. Και η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες. Ας μην παριστάνουν τους φωστήρες όσοι εκ των υστέρων προφητεύουν τα περασμένα, αλλά προτάσεις για τη μέρα που ξημερώνει ποτέ δεν αρθρώνουν.

Τι απαντάτε σε μια καλόπιστη κριτική που ακούγεται ότι κυβέρνηση και πολιτεία δε φρόντισαν μετά το πρώτο κύμα να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας έτσι ώστε να μη ζοριστεί τόσο πολύ μετά τον Οκτώβριο;

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είδαν τα συστήματα υγείας να καταρρέουν και πολλές άλλες αναγκάστηκαν να κάνουν εξαγωγές ασθενών. Στη χώρα μας, παρά τις αδυναμίες του παρελθόντος- ενώ φτάσαμε κάποια στιγμή σε οριακές καταστάσεις -όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη- το Σύστημα άντεξε. Και άντεξε διότι έγινε ένα τιτάνιο έργο: Οι κλίνες ΜΕΘ από τις 557 που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τις 1305. Έγιναν περισσότερες από 7.000 προσλήψεις. Δημιουργήθηκαν 500 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και αυξήθηκαν οι δαπάνες για το ΕΣΥ κατά 25%.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας; 

Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι φταίμε που γυρίζει η γη. Λένε τα πάντα και τα αντίθετά τους, αλλά ποτέ δεν καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι όμως θλιβερό να επενδύουν στις  δυσκολίες και να προσδοκούν αποτυχίες, να επιδιώκουν διχασμό και να γυρίζουν στις πρακτικές του «αντί» και του «κατά».

Φως στο τούνελ δημιουργεί η έλευση του εμβολιασμού. Θα είστε ένας από τους πρώτους που θα το κάνετε; Και τι λέτε σε όλους αυτούς που προβληματίζονται για τον εμβολιασμό, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα;

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Πρωθυπουργού- που θα εμβολιαστεί δημόσια από τους πρώτους- θα κάνω το ίδιο για τη Θεσσαλονίκη, που έχει πληγεί τόσο βαριά. Ξεκινάμε μια εθνική εκστρατεία με τον κωδικό «Ελευθερία» για να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Έτσι ώστε όλοι μαζί να απαλλαγούμε από τον κίνδυνο για τις ζωές μας και τους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια του καθενός εξαρτάται από την ασφάλεια όλων των άλλων.

Μεγάλο ερωτηματικό προκαλεί και η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Τι σας κάνει τόσο αισιόδοξο ώστε να μιλάτε όπως πρόσφατα κατά την ομιλία σας στη Βουλή ότι η Ελλάδα το 2021 θα είναι πρωταθλήτρια στην παγκόσμια ανάκαμψη;

 Ξέρουμε όλοι ότι θα έχουμε ένα δύσκολο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς θα παρατείνεται η πανδημία. Σταδιακά, ωστόσο  θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση  και η οικονομία -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- θα απελευθερωθεί. Ο τουρισμός θα γνωρίσει δυναμική ανάκαμψη και οι χαμένοι του ΄20 θα είναι οι νικητές του ‘21. Θα συμβάλει στη νέα αναπτυξιακή δυναμική η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που ήδη έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Σημαντικό ρόλο θα ασκήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που -μέσα στο 2021, θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Αλλά και τα προγράμματα  ρευστότητας στην οικονομία,  όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Είστε ευχαριστημένος με τις light κυρώσεις που αποφάσισε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έναντι της Τουρκίας; Και τι περιμένετε το 2021 στα ελληνοτουρκικά;

Εδώ και πενήντα χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με μια  τουρκική κρατική -και όχι μόνο κυβερνητική- επεκτατική πολιτική, που καταγράφει πολλά σκαμπανεβάσματα. Τώρα, ωστόσο, είμαστε αντιμέτωποι και με μια ηγεσία που μοιάζει να πορεύεται δίχως φρένα. Και γι΄ αυτό η Ε.Ε οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα πιο αποφασιστικά. Έχουμε,  ωστόσο, την πολιτική ηγεσία, τη διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις  που απαιτούν ο καιροί. Έχουμε και τη δύναμη, την απόφαση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί  για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον αέρα, στη γη και τις θάλασσές μας.

Να κλείσουμε με τη Θεσσαλονίκη: Πολλοί θεωρούν ότι εδώ η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα πολύ δυνατό σπριντ για να προχωρήσει η ατζέντα της Θεσσαλονίκης που φρέναρε η πανδημία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις που δεσμευτήκαμε. Παρακολουθεί  στενά τα πάντα και επιμένει στην εξάντληση κάθε δυνατότητας για να έχουμε περισσότερα και όχι λιγότερα, ταχύτερα και όχι αργότερα. Μη ξεχνάμε και την ανακοίνωση της Pfizer για νέες επενδύσεις στην πόλη μας που θα φέρουν εκατοντάδες νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.

Θα ακούτε ίσως την κριτική ότι όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μια μεγάλη χαλάρωση εκ μέρους του συνόλου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και ότι τόσο το κόμμα και η Διοικούσα της Θεσσαλονίκης, όσο και οι βουλευτές ως ομάδα δεν σταθήκατε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων. Το σχόλιό σας;

Καθημερινά ξυπνάω με το ερώτημα «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για την πόλη μας». Και το ίδιο -πιστεύω- ισχύει για όλους τους συναδέλφους και τα τοπικά στελέχη του κόμματος. Όλοι ωστόσο έχουμε χρέος να εναρμονιζόμαστε με τις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της πολιτείας. Καταθέτοντας τις παρατηρήσεις και τις όποιες εισηγήσεις μας όπου χρειάζεται.

https://www.makthes.gr/stayros-kalafatis-340078