Στ. Καλαφάτης: Η ισχυρή διπλωματία συνδέεται άμεσα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

«Η Ελλάδα κάνει διπλωματική αντεπίθεση διαρκείας εδώ και αρκετούς μήνες. Σταθερά χτίζει συμμαχίες, αναδεικνύεται πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και βαδίζει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που είναι ο πιο ασφαλής δρόμος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον REAL FM 107,1 και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου καλημέρα» με τη Μαρία Σαμολαδά. Και πρόσθεσε: «Μέσα απ΄αυτήν την επιθετική διπλωματική και πολιτική στρατηγική καταφέραμε δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον να διαπιστώσουν οι σύμμαχοί μας το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, του μόνιμου και ορατού ταραξία της γειτονιάς και δεύτερον ν΄αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο διότι μέσα απ΄την πολιτική που ασκεί η γειτονική χώρα ουσιαστικά δεν απειλεί μόνο τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Η Ελλάδα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους χτίζει σταδιακά ένα τείχος απέναντι στην μισαλλοδοξία και στον εξτρεμισμό. Σε περίπτωση εμμονής της Τουρκίας στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, θα υπάρξουν κυρώσεις, οι οποίες λίγες μέρες πριν δεν υπήρχαν καν σε επίπεδο συζήτησης. Τώρα με την επιθετική διπλωματική πολιτική της χώρας μας,  έχουν τεθεί στο τραπέζι και υπάρχει ένα όριο μέχρι το τέλος του χρόνου μέσα στο  οποίο η Τουρκία θα πρέπει να υπαναχωρήσει για να μπορέσει να αποφύγει τις κυρώσεις. Σ΄αυτή τη φάση απομονωμένη, μόνη και αδύναμη είναι η Τουρκία, ενώ  η Ελλάδα αναδεικνύει και το κύρος της και προωθεί σε διεθνές επίπεδο τις θέσεις της. Η ισχυρή διπλωματία της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις της οι οποίες έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι είναι ικανές να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ολοένα και περισσότερα κράτη, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αξιωματούχοι συσπειρώνονται στην κορυφαία φράση του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαξ Βέμπερ «Δεν πάει άλλο». Σκοπός μας πάντα παραμένει η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία εκτυλίσσεται με επιθετική μορφή σ΄ολόκληρη την Ευρώπη. Προσπαθούμε ν΄αποφύγουμε με κάθε τρόπο ένα γενικευμένο lockdown. Είναι όμως απαραίτητο να υπάρξουν στοχευμένοι περιορισμοί όταν τα φαινόμενα είναι παραπάνω από ανησυχητικά. Σε κάθε περίπτωση η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Ήδη, τους τελευταίους μήνες μόνο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, έχουν διοχετευθεί ήδη 7,9 δις ευρώ και προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου να διοχετευτούν ακόμη 3 δις ευρώ. Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον Πρωθυπουργό και ανακοινώνονται άμεσα νέα μέτρα  στήριξης της οικονομίας τα οποία θα συμπληρώνουν τα ήδη ισχύοντα.​