Στ. Καλαφάτης: «Η Νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύεται, ακόμη και μέσα στην πανδημία»

Στ. Καλαφάτης: «Η Νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύεται, ακόμη και μέσα στην πανδημία»

«Η Νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενισχύεται, ακόμη και μέσα στην πανδημία. Μια Μονάδα που θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί, αμέσως, ασθενείς. Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του Νοσοκομείου και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια που, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, αξιοποίησαν στο έπακρο δωρεές και δημιούργησαν αυτή την τόσο αναγκαία Μονάδα και για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και για τις άλλες υγειονομικές δομές της Θεσσαλονίκης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης αμέσως μετά τα εγκαίνια της νέας Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

Τη μονάδα εγκαινίασαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα,  ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περφέρειας (ΥΠΕ) Δημήτρη Τσαλικάκη, του διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη και του Διευθυντή της νέας Μονάδας Συμεών Μεταλλίδη.

Πρόκειται για πτέρυγα με θαλάμους απομόνωσης- αρνητικής πίεσης, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η μετάδοση αερογενώς μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο SARS-CoV-2 με σκοπό την  προστασία τόσο των ασθενών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα όσο και του προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων έγιναν επίσης, οι ακόλουθες δηλώσεις:

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: «Σήμερα εγκαινιάζουμε μια Μονάδα- πρότυπο για την αντιμετώπιση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και πραγματικά αισθάνομαι δίπλα χαρούμενος, όχι τόσο ως Υπουργός, αλλά ως δυνητικά ασθενής, διότι στη χώρα μας το πρόβλημα παραμένει ο μεγάλος αριθμός των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Τέτοιες δράσεις βάζουν ένα “λιθαράκι” στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη ημέρα, ενός ΕΣΥ που θα έχει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που του αξίζει, ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, το σύστημα έχει ενισχυθεί με 12.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και 2.000 θέσεις μονίμων γιατρών, ενώ παράλληλα “τρέχουν” οι προκηρύξεις για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 910 θέσεις λοιπού προσωπικού και θα υπάρξουν προκηρύξεις και για ιατρικό προσωπικό. Με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Μίνα Γκάγκα, έχουμε όλο τον σχεδιασμό για να δοθούν όσες θέσεις χρειάζεται, ώστε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας να είναι άρτια στελεχωμένο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προφανέστατα, θα στελεχωθούν επαρκώς όλες οι Μονάδες που έχουν επικουρικό προσωπικό».

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: «Η νέα μονάδα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές νοσηλείας, παρέχοντας φροντίδα υψηλής ποιότητας, καλύπτοντας συγχρόνως μια σημαντική ανάγκη της χώρας για την αντιμετώπιση ειδικών λοιμώξεων. Τόσο ο ο υπεύθυνος της Μονάδας  όσο και όλη η ομάδα που τη στελεχώνει, κάνουν εξαιρετική δουλειά, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την πανδημία. Ήταν πολύ σημαντική η δωρεά για την κατασκευή του έργου».