«Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε τζαμί το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά συνιστά Ιταμή πρόκληση για όλους. Το ίδιο και η απόφασή της να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας με τα απαράμιλλα βυζαντινά ψηφιδωτά και τις εικόνες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε παρέμβασή του στην 27η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Και πρόσθεσε: «Με τις αποφάσεις αυτές, βεβηλώνονται δύο σύμβολα της Ορθοδοξίας που χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί και αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοχοποιούνται δύο μνημεία που -όπως τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος- «εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της Πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητας. Πλήττεται ο διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος. Αποδεικνύεται τελικά ότι υιοθετείται από τους γείτονές μας μια στρατηγική που -όπως ήδη έχει επισημάνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας- αναβιώνει πρακτικές δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ου αιώνα. Πρακτικές που υπονομεύουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Οφείλουμε λοιπόν να εργαστούμε για την ανάδειξη του ανοσιουργήματος και την ανατροπή των αποφάσεων της τουρκικής ηγεσίας. Να μην ξεχάσουμε και να μην αφήσουμε κανένα να ξεχάσει. Να ενώσουμε τη φωνή και να συντονίσουμε τις δράσεις μας στην ίδια κατεύθυνση. Διότι το ζήτημα, μας αφορά όλους. Δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό. Δεν είναι μόνο ευρωτουρκικό. Αφορά ολόκληρο το Χριστιανικό, ολόκληρο τον Πολιτισμένο κόσμο».
Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση απεδέχθη την πρόταση του Προέδρου της κ. Sergei Gavrilov για την τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη στη θέση του Ταμία και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών.
Η Δ. Σ. Ο. αποτελεί διακοινοβουλευτικό όργανο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, έχει ως μόνιμη έδρα την Αθήνα και μετέχουν σ΄αυτήν Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα βουλευτές από 25 χώρες. Σκοποί της είναι: η ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της επικοινωνίας των μελών της για την προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων επί τη βάσει των αρχών της Δημοκρατίας και των αξιών του Χριστιανισμού, η συμβολή στο σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Στ. Καλαφάτη:
Χαιρετίζω τους συμμετέχοντες στη σημερινή Συνέλευση, καθώς και τους πολίτες, τους λαούς που εκπροσωπούνται σ΄αυτήν. Με την πεποίθηση ότι οφείλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναπτύσσονται γύρω μας. Διαβεβαιώνουμε, ταυτόχρονα, ότι δεν θα είμαστε παρατηρητές, αλλά πρωταγωνιστές στους κοινούς αγώνες για τις κοινές αξίες, τα κοινά ιδανικά.
Είναι γεγονός πως η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας γίνεται φέτος σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα μας, την περιοχή μας, τον κόσμο. Είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού που περιορίζει τη συμμετοχή μας σε μαζικές εκδηλώσεις και αυξάνει τις ευθύνες όλων μας στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού.
Οφείλουμε λοιπόν, να λειτουργούμε ως πρότυπο στις συστάσεις των ειδικών. Να αναδεικνύουμε την αξία της δημόσιας υγείας και της ίδιας της ζωής. Να μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας και τρέφεται από τον εφησυχασμό.
Είμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα που δεν περιορίζεται στους εκβιασμούς, τις απειλές και τις απόπειρες τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Στρέφεται εναντίον της ειρήνης και της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Στρέφεται εναντίον ολόκληρου του Δυτικού και του πολιτισμένου Κόσμου, εναντίον του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.
Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε τζαμί το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά συνιστά Ιταμή πρόκληση για όλους. Το ίδιο και η απόφασή της να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας με τα απαράμιλλα βυζαντινά ψηφιδωτά και τις εικόνες. Με τις αποφάσεις αυτές, βεβηλώνονται δύο σύμβολα της Ορθοδοξίας που χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί και αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στοχοποιούνται δύο μνημεία που -όπως τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος- «εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της Πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητας». Πλήττεται ο διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος. Αποδεικνύεται τελικά ότι υιοθετείται από τους γείτονές μας μια στρατηγική που -όπως ήδη έχει επισημάνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας- αναβιώνει πρακτικές δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ου αιώνα. Πρακτικές που υπονομεύουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών.
Οφείλουμε λοιπόν να εργαστούμε για την ανάδειξη του ανοσιουργήματος και την ανατροπή των αποφάσεων της τουρκικής ηγεσίας. Να μην ξεχάσουμε και να μην αφήσουμε κανένα να ξεχάσει. Να ενώσουμε τη φωνή και να συντονίσουμε τις δράσεις μας στην ίδια κατεύθυνση. Διότι το ζήτημα, μας αφορά όλους. Δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό. Δεν είναι μόνο ευρωτουρκικό. Αφορά ολόκληρο το Χριστιανικό, ολόκληρο τον Πολιτισμένο κόσμο.
Με τις σκέψεις αυτές επιθυμώ να σας συγχαρώ, διότι η σημερινή Γενική Συνέλευση αποτελεί ευκαιρία ενδυνάμωσης των δεσμών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών μας. Να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και τις αντιξοότητες του μέλλοντος. Να δούμε έγκαιρα τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Να κινηθούμε πιο γρήγορα από ποτέ ανταποκρινόμενοι στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Με πίστη στις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά που εκφράζει και προωθεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.