«Όποιος είν’ έξω απ΄το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Εκ των υστέρων όλοι μπορούμε να πούμε πολλά. Στον πόλεμο, ωστόσο, με τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου εύκολο να διακρίνει κανείς αυτά που έρχονται και να προλάβει κάθε αρνητική εξέλιξη. Πολύ περισσότερο όταν εξαρτώνται από τη συμπεριφορά όλων μας. Περιμέναμε, για παράδειγμα, να έχουμε ταχύτερη μείωση των κρουσμάτων κατά το δεύτερο lockdown και δεν είχαμε. Το ζήτημα λοιπόν -που προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι να λειτουργούμε σαν Προμηθείς και όχι Επιμηθείς», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην «Karfitsa» και στον Γιώργο Νεοχωρίτη. Και προσθέτει: «Δεν ακούσαμε τότε όπως δεν ακούμε και τώρα την ηγεσία του να παίρνει θέση για τα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από δω και πέρα. Για κάθε κρίσιμο ερώτημα λέει τα πάντα και τα αντίθετά τους. Άλλα στην αρχή και άλλα στο κατόπιν. Με μια μόνο σταθερή επωδό. Επαναλαμβάνοντας κάθε μέτρο στήριξης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση πολλαπλασιάζοντας απλώς τα ποσά. Εύκολη, αλλά υποκριτική και ανέξοδη δουλειά».
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορονοϊού, ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει ότι «τα εμβόλια θα είναι δωρεάν και ο εμβολιασμός εθελοντικός. Θα αρχίσει από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους. Είναι βέβαιο, επισημαίνει, ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας, όχι μόνο θέλει, αλλά και προσμένει με αισιοδοξία την έλευση του εμβολίου που θα φέρει ανοσία στην κοινότητα και θα μας απαλλάξει πρωτίστως από τους σοβαρούς κινδύνους του ιού, αλλά και από τα περιοριστικά μέτρα που τόσο έχουν στοιχίσει -όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο- στην οικονομία και την κοινωνία μας». Όπως επισημαίνει «Για τους δύσπιστους ετοιμάζονται ειδικές ενημερωτικές καμπάνιες τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε δια του παραδείγματος. Γι’ αυτό ακριβώς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ο ίδιος δήλωσε- θα εμβολιαστεί δημόσια από τους πρώτους. Και βεβαίως θα ακολουθήσω το παράδειγμά του για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι στην πόλη μας».
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση «έχει, ήδη προεξοφλήσει 7 δις ευρώ για το σκοπό αυτό και θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί. Και μπορεί να κάνει περισσότερα διότι με διαδοχικές εξόδους στις αγορές κατάφερε – χάρη στην εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας-να ενισχύσει δραστικά τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και μάλιστα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αλίμονο αν άκουγε τους δημοκόπους και εξαντλούσε -όπως επίμονα ζητούσαν- τα ταμειακά διαθέσιμα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Θα είχε μείνει «ταπί». Και ταυτόχρονα θα κομμάτιαζε την εμπιστοσύνη των αγορών με αποτέλεσμα να δανείζεται με τεράστιο κόστος που προφανώς δεν αντέχουμε».
Σχετικά με τα περιθώρια ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τονίζει: «Η χρονιά θα ξεκινήσει με βαθιά ύφεση και θα καταλήξει σε δυναμική -πολύ ισχυρή- ανάπτυξη» εξηγώντας πως «στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η άντληση περίπου 5,5 δισ ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία, η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και φέρνουν νέες επενδύσεις, αλλά και η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων». Ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται συγκεκριμένα στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η του χρόνου. Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη ανέργων και την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων lockdown, προκύπτει το ερώτημα εάν υπάρχουν οι οικονομικές αντοχές στα ταμεία του κράτους, για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές;
Πρώτ΄απ΄όλα οφείλουμε όλοι, τηρώντας τα βασικά μέτρα προστασίας -μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συναθροίσεων- να αποκλείσουμε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού και κατ’ επέκταση ένα τρίτο lockdown. Σίγουρα, ωστόσο, θα υπάρξουν στους πρώτους μήνες του χρόνου επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη σε αυτές και τους εργαζόμενούς τους. Έχει, ήδη προεξοφλήσει 7 δις ευρώ για το σκοπό αυτό και θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί. Και μπορεί να κάνει περισσότερα διότι με διαδοχικές εξόδους στις αγορές κατάφερε – χάρη στην εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας-να ενισχύσει δραστικά τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και μάλιστα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αλίμονο αν άκουγε τους δημοκόπους και εξαντλούσε -όπως επίμονα ζητούσαν- τα ταμειακά διαθέσιμα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Θα είχε μείνει «ταπί». Και ταυτόχρονα θα κομμάτιαζε την εμπιστοσύνη των αγορών με αποτέλεσμα να δανείζεται με τεράστιο κόστος που προφανώς δεν αντέχουμε.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, πιστεύετε πως θα έπρεπε να τεθούν πιο γρήγορα σε εφαρμογή οι αυστηροί περιορισμοί;
Όποιος είν’ έξω απ΄το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Εκ των υστέρων όλοι μπορούμε να πούμε πολλά. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολο να διακρίνει κανείς αυτά που έρχονται και να προλάβει κάθε αρνητική εξέλιξη. Πολύ περισσότερο όταν εξαρτώνται από τη συμπεριφορά όλων μας. Περιμέναμε, για παράδειγμα, να έχουμε ταχύτερη μείωση των κρουσμάτων κατά το δεύτερο lockdown και δεν είχαμε. Το ζήτημα λοιπόν -που προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι να λειτουργούμε σαν Προμηθείς και όχι Επιμηθείς. Και δεν ακούσαμε τότε όπως δεν ακούμε και τώρα την ηγεσία του να παίρνει θέση για τα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από δω και πέρα. Για κάθε κρίσιμο ερώτημα λέει τα πάντα και τα αντίθετά τους. Άλλα στην αρχή και άλλα στο κατόπιν. Με μια μόνο σταθερή επωδό. Επαναλαμβάνοντας κάθε μέτρο στήριξης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση πολλαπλασιάζοντας απλώς τα ποσά. Εύκολη, αλλά υποκριτική και ανέξοδη δουλειά.
Στην Θεσσαλονίκη το Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του με τις ΜΕΘ της πόλης πλέον να μην επαρκούν. Πως θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση να δούμε επιτάξεις κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα;
Είναι γεγονός ότι τα νοσοκομεία της πόλης μας είχαν ξεπεράσει τα όριά τους και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πίεση. Ευγνωμονούμε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τις διοικήσεις και βεβαίως τους εθελοντές που έσπευσαν να συνδράμουν στον συγκλονιστικό αυτό αγώνα. Με κίνδυνο για τη δική τους ζωή, έσωσαν ζωές συμπολιτών μας. Σε μια δύσκολη ώρα η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για απλές κλίνες κορονοϊού ενώ έγιναν και αεροδιακομιδές για συμπολίτες μας που χρειάζονταν ΜΕΘ. Ήδη, ωστόσο, έχει αρχίσει μια σταδιακή μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και, μετά από καιρό, υπάρχουν στην πόλη κενές κλίνες ΜΕΘ. Η πίεση ωστόσο συνεχίζεται και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Είναι στο χέρι όλων να τηρήσουμε σχολαστικά τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία ώστε να μην φτάσουμε ποτέ ξανά στις δραματικές καταστάσεις που βιώσαμε.
Με το ποσοστό ύφεσης να βρίσκεται στο 11,7% το γ΄ τρίμηνο του 2020, τι περιθώρια για ανάπτυξη υπάρχουν το νέο έτος;
Είναι προφανές πως καθώς συνεχίζεται η πανδημία και παρατείνονται τα μέτρα που περιορίζουν την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζεται και η ύφεση. Θα έχουμε λοιπόν ύφεση και στους πρώτους μήνες του χρόνου. Ταυτόχρονα ωστόσο θα γίνεται ολοένα και πιο ορατή πιο κοντινή η ελπίδα για το ξεπέρασμα της υγειονομικής και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης. Βήμα με βήμα θα εγκαταλείπουμε τους περιορισμούς και θα μειώνεται η ύφεση ώσπου να περάσουμε σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πως η χρονιά θα ξεκινήσει με βαθιά ύφεση και θα καταλήξει σε δυναμική -πολύ ισχυρή- ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η άντληση περίπου 5,5 δισ ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία, η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και φέρνουν νέες επενδύσεις, αλλά και η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η του χρόνου. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη ανέργων. Η επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ».
Πολύς κόσμος έχει αμφιβολία για τα εμβόλια. Επίσης ενώ έχει ειπωθεί πως θα είναι στην επιλογή του καθενός να εμβολιαστεί ή όχι ακούγεται ότι θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε όσους δεν το κάνουν. Τι θα ισχύσει;
Πρώτ΄απ΄όλα τα εμβόλια θα είναι δωρεάν και ο εμβολιασμός εθελοντικός. Θα αρχίσει από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους. Είναι βέβαιο ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας, όχι μόνο θέλει, αλλά και προσμένει με αισιοδοξία την έλευση του εμβολίου που θα φέρει ανοσία στην κοινότητα και θα μας απαλλάξει πρωτίστως από τους σοβαρούς κινδύνους του ιού, αλλά και από τα περιοριστικά μέτρα που τόσο έχουν στοιχίσει -όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο- στην οικονομία και την κοινωνία μας. Για τους δύσπιστους ετοιμάζονται ειδικές ενημερωτικές καμπάνιες τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε δια του παραδείγματος. Γι’ αυτό ακριβώς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ο ίδιος δήλωσε- θα εμβολιαστεί δημόσια από τους πρώτους. Και βεβαίως θα ακολουθήσω το παράδειγμά του για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι στην πόλη μας.