Στ. Καλαφάτης στη Μακεδονία της Κυριακής: Αντί να απολογηθούν, τολμούν να βγάζουν και γλώσσα!

«Οι υπόλογοι, αντί να απολογηθούν, τολμούν τώρα να βγάζουν και γλώσσα. Ο κ. Τσίπρας, αφού έδεσε στο λαιμό της Μακεδονίας μια πέτρα και την πέταξε στη Λίμνη, προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τις συνέπειες της πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Δέσμευσε τη χώρα σε μια επιζήμια συμφωνία και πανηγυρίζει που η εφαρμογή της γίνεται πιο προβληματική από ό,τι φαινόταν. Δική μας δέσμευση είναι να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του και να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στη «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Νίκο Οικονόμου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει «ο Πρωθυπουργός θέλησε να διαπιστώσει ότι όλα όσα εξήγγειλε κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ γίνονται πράξη.  Βάλαμε σε προτεραιότητα τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της Περιφερειακής, τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, το χρονοδιάγραμμα για το μετρό και βέβαια τα ζητήματα που αφορούν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Δεδομένου ότι ο ίδιος έφτιαξα το απαραίτητο για τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις εργαλείο -δηλ. το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο- ανέλαβα να παρακολουθώ την προώθηση του έργου. Για άλλη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε –το διαπιστώνουν, άλλωστε, όλοι οι Έλληνες- ότι είναι ο Πρωθυπουργός των έργων. Όλοι μαζί οδηγούμε την Ελλάδα στις ράγες του μέλλοντος, με νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς».

«Όλες οι προσπάθειες, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, υπακούουν στην επιδίωξη του μέγιστου αποτελέσματος, το ταχύτερο δυνατό. Αυτό γίνεται με τις αστικές συγκοινωνίες, όπου με μικρότερο κόστος, εξασφαλίζουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτό γίνεται και με το μετρό, όπου επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό. Το ίδιο αποδεικνύεται και για τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη. Οι Μακεδόνες βιαζόμαστε να βγούμε μπροστά. Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε στην πράξη».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε Καλαφάτη, την Παρασκευή η ΕΕ δεν έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Πως βλέπετε αυτήν την εξέλιξη;

Διαπιστώνεται τώρα ότι, πέρα από τα σοβαρά προβλήματα ουσίας, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα και επί της διαδικασίας. Επιτρέπει στους γείτονές μας να αναβάλλουν υποχρεώσεις που ανέλαβαν ως προς τη χρήση του νέου ονόματος, ανάλογα με τη στάση που θα κρατούν τρίτες χώρες. Κι αυτό γιατί –όπως ορίζει η Συμφωνία στην παράγραφο 10 του άρθρου1- μπορούν να διατηρούν στα εσωτερικά έγγραφα το όνομα «Μακεδονία» μέχρι το άνοιγμα αντίστοιχων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα πως πρέπει να αντιδράσει σε αυτά τα νέα δεδομένα και πως αυτό το ΟΧΙ μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονες;

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εξίσου ξεκάθαρη είναι και η απόφασή μας να αξιοποιήσουμε το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης για να αξιώσουμε από τα Τίρανα τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και από τα Σκόπια το σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβαν και ιδίως την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας οικειοποίησης της μακεδονικής κληρονομιάς που είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνική. Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με όλους τους γείτονές μας. Πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

Θεωρείτε ότι με την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα αδυνατίζει η Ελλάδα;

Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούμε εντελώς αντίθετους ρόλους στη διεθνή σκακιέρα. Η Τουρκία κατακτά ρόλο διεθνούς ταραξία και εκβιαστή, αναξιόπιστου και προβληματικού εταίρου. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει το ρόλο του φερέγγυου, του αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου. Επενδύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, στη συμμετοχή μας σε όλους τους μεγάλους διεθνείς σχηματισμούς, στις στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσουμε με γειτονικές χώρες και, βέβαια, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Δεν διεκδικούμε τίποτε σε βάρος των γειτόνων μας, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα από όσα μας ανήκουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως σας κατηγορεί υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απούσα σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα παρακαλά να μη χάσει τις εκλογές ο Ζάεφ». Το σχόλιό σας;

Είχαμε, από την πρώτη στιγμή, πλήρη συναίσθηση των κινδύνων που επιφύλασσε η Συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό εξαντλήσαμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο, προκειμένου να αποτρέψουμε τόσο την υπογραφή, όσο και την κύρωσή της. Φαίνεται, όμως, πως οι υπόλογοι, αντί να απολογηθούν, τολμούν τώρα να βγάζουν και γλώσσα. Ο κ. Τσίπρας, αφού έδεσε στο λαιμό της Μακεδονίας μια πέτρα και την πέταξε στη Λίμνη, προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τις συνέπειες της πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Δέσμευσε τη χώρα σε μια επιζήμια συμφωνία και πανηγυρίζει που η εφαρμογή της γίνεται πιο προβληματική από ό,τι φαινόταν. Δική μας δέσμευση είναι να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του και να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό είπαμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε.

Ο πρωθυπουργός έκανε την Τρίτη τον πρώτο έλεγχο για το κυβερνητικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα. Εσείς πως το κρίνετε;

Με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός θέλησε να διαπιστώσει ότι όλα όσα εξήγγειλε κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ γίνονται πράξη.  Βάλαμε σε προτεραιότητα τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της Περιφερειακής, τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, το χρονοδιάγραμμα για το μετρό και βέβαια τα ζητήματα που αφορούν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Δεδομένου ότι ο ίδιος έφτιαξα το απαραίτητο για τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις εργαλείο -δηλ. το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο- ανέλαβα να παρακολουθώ την προώθηση του έργου. Για άλλη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε –το διαπιστώνουν, άλλωστε, όλοι οι Έλληνες- ότι είναι ο Πρωθυπουργός των έργων. Όλοι μαζί οδηγούμε την Ελλάδα στις ράγες του μέλλοντος, με νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς.

Χρειάζεται επιτάχυνση;

Όλες οι προσπάθειες υπακούουν στην επιδίωξη του μέγιστου αποτελέσματος, το ταχύτερο δυνατό. Αυτό γίνεται με τις αστικές συγκοινωνίες, όπου με μικρότερο κόστος, εξασφαλίζουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτό γίνεται και με το μετρό, όπου επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό. Το ίδιο αποδεικνύεται και για τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη. Οι Μακεδόνες βιαζόμαστε να βγούμε μπροστά. Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε στην πράξη.

Πολύ συχνές είναι εσχάτως και οι παρουσίες του Κώστα Καραμανλή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πως βλέπετε τον ρόλο του στην πολιτική και γενικότερα;

Ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε και παραμένει εθνικό κεφάλαιο. Και αυτό το ξέρουμε, πια -και μάλιστα πολύ καλά- όλοι οι Έλληνες. Σε κρίσιμες ώρες δεν δίστασε να αναλάβει βαρύ προσωπικό κόστος για υπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και να σηκώσει ψηλά την τιμή, το κύρος, την αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας.

Τι καινούργιες πρωτοβουλίες να περιμένουμε εκ μέρους σας ως Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ για την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής δουλειάς;

Κινούμαστε σταθερά, αθόρυβα, αλλά έμπρακτα στην αναβάθμιση της δουλειάς μας, του ρόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αλλά και του κύρους του Κοινοβουλίου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των συναδέλφων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση του περιεχομένου τους και να αποφεύγονται βουλευτικές τροπολογίες. Επενδύουμε στην ευπρέπεια και το ήθος, τη συνέπεια και τη σοβαρότητα, αποφεύγοντας τις άγονες αντιπαραθέσεις, τα άκρα και τις ακρότητες, που επιλέγει η Αντιπολίτευση. Ακούμε τους πολίτες και αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε.