Στ. Καλαφάτης στην ThessNews: Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά εμείς δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι είμαστε μετωπικά αντίθετοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών, το τέρας αυτό της Λίμνης, πέρα από τη σύνθετη ονομασία, χαρίζει στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Δεν μπορούμε οι Μακεδόνες να πούμε «μακεδόνες» τους Σκοπιανούς.

Ισχυρίζονται από την κυβέρνηση ότι παραχώρησαν υπηκοότητα και όχι εθνότητα. Η υπηκοότητα, όμως, είναι ο νομικός δεσμός ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες του και δεν μπορεί να διαφέρει. Παντού στον κόσμο η ονομασία του λαού είναι ταυτόσημη με την ονομασία του κράτους. Στη Νέα Ζηλανδία, λέγονται Νεοζηλανδοί και στη Βόρειο Κορέα, Βορειοκορεάτες. Είναι ανόητη και ακατανόητη αυτή η πρωτοτυπία, είναι παγκοσμίως μοναδικό παράδοξο, συνιστά νομική αυθαιρεσία.

Με αυτές τις προβλέψεις, εάν κυρωθεί η συμφωνία θα ακούμε παντού να καλωσορίζουν τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό και όχι τον  πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας». Θα ακούμε να γίνεται λόγος για «μακεδονικό» λαό. Θα ακούμε, με το πέρασμα των χρόνων, να υποχωρεί το Βόρεια και να επικρατεί το «Μακεδόνες». Σε αυτό συλλειτουργεί το γεγονός ότι το σύνθετο όνομα δεν θα ισχύει erga omnes, δεν  θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Δεν θα εφαρμόζεται από τους πολίτες, αλλά μόνο από το κράτος. Και το κράτος έχει ήδη παραγγείλει χιλιάδες διαβατήρια με το όνομα «Μακεδονία».

Μείζον ζήτημα συνιστά και το γεγονός ότι η Συμφωνία βάζει σε αμφισβήτηση τις δικές μας μακεδονικές ονομασίες και δημιουργεί προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η συμφωνία επέβαλε ακόμη τη συγκρότηση Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που άρχισε κιόλας να εξετάζει τα βιβλία μας, για δήθεν αλυτρωτικές αναφορές. Αποφασίστηκε ήδη να τεθεί εκτός διδακτέας ύλης η ιστορία του Παύλου Μελά και έπεται συνέχεια. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ελλάδα παραχωρεί στα Σκόπια δικαιώματα στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. Η Κυβέρνηση κάνει αυτό που δεν έκαναν ούτε η Βουλγαρία, ούτε η Αλβανία. Δίνει στα Σκόπια δικαιώματα που δεν απέκτησε κανένα άλλο περίκλειστο ευρωπαϊκό κράτος, δίνει, τελικά, όλα όσα ζητούσαν ως τώρα και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έφτασαν στο σημείο η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της να πανηγυρίζουν για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές. Τα τελικά κείμενα ωστόσο μιλούν για «μακεδονικό λαό», για Αλβανούς, για Τούρκους και άλλους. Και οι αναφορές αυτές δεν αφορούν υπηκοότητα, αφορούν εθνότητα. Δεν αμφισβητούν αλλά επιβεβαιώνουν την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας.

Η επαίσχυντη αυτή Συμφωνία ονομάζει «Μακεδόνες»  τους Σκοπιανούς. Δεν αντιμετωπίζει αλλά ελευθερώνει το τζίνι του αλυτρωτισμού. Δεν σέβεται αλλά επιχειρεί να διαγράψει την Ιστορία αιώνων. Για μας λοιπόν «η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν ξαναγράφεται». Το ξαναλέμε: «Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη». Δεν μπορούμε οι Έλληνες να διαγράψουμε την ιστορία 2,5 χιλιάδων χρόνων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε λύση που σφετερίζεται όνομα, εθνότητα και γλώσσα.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #141 (19/01/2019-20/01/2019)

https://www.thessnews.gr/article/118302/st-kalafatis-stin-thessnews-i-ellada-stin-kopsi-tou-xyrafiou?fbclid=IwAR1OUPXPNliEDGVsz1qxd7Z9ESD6sQNW2b6SyLTV61t3K0S8RsHLARoFm1E