Στ. Καλαφάτης: “Συνεχίζουμε τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση”
“Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη στα μεταπολεμικά χρόνια διεθνή πραγματικότητα. Τα σύννεφα στον παγκόσμιο ορίζοντα πυκνώνουν και η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί. Οφείλαμε να το είχαμε κάνει από καιρό. Δυστυχώς. όμως, η Ευρώπη αργεί. Και αυτό είναι λάθος. Μην το συνεχίσουμε.
 
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει μήνες τώρα. Το εθνικό συμφέρον για όλα τα κράτη μέλη είναι ταυτόσημο με το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Η Κυβέρνηση -όπως πολλές φορές κατέστησε σαφές ο Πρωθυπουργός- συνεχίζει την προσπάθεια που απαιτούν οι καιροί και δικαιούνται οι πολίτες, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Συνεχίζουμε τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλούμε, χωρίς να παραβιάζουμε, τα δημοσιονομικά περιθώρια. Και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη. Αναγνωρίζεται άλλωστε από τις πιο έγκυρες διεθνείς μελέτες -όπως του Ινστιτούτου Bruegel ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. στην παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαφάτης στην ομιλία του ανέφερε:

“Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη στα μεταπολεμικά χρόνια διεθνή πραγματικότητα. Τα σύννεφα στον παγκόσμιο ορίζοντα πυκνώνουν και η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουμε, μετά τη  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  σκληρό ενεργειακό πόλεμο και ήδη καταβάλλουμε βαρύ τίμημα. Οφείλουμε λοιπόν να αντιδράσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί. Οφείλαμε να το είχαμε κάνει από καιρό. Δυστυχώς. όμως, η Ευρώπη αργεί. Και αυτό είναι λάθος. Μην το συνεχίσουμε. Μην αδρανήσουμε άλλο. Μην αφήσουμε τις δυσκολίες του κόσμου να γίνουν τροφοδότης του λαϊκισμού. Μην πούμε αύριο ότι είναι αργά. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει μήνες τώρα. Το εθνικό συμφέρον για όλα τα κράτη μέλη είναι ταυτόσημο με το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Η Κυβέρνηση -όπως πολλές φορές κατέστησε σαφές ο Πρωθυπουργός- συνεχίζει την προσπάθεια που απαιτούν οι καιροί και δικαιούνται οι πολίτες, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Συνεχίζουμε τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλούμε, χωρίς να παραβιάζουμε, τα δημοσιονομικά περιθώρια. Και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη. Αναγνωρίζεται άλλωστε από τις πιο έγκυρες διεθνείς μελέτες -όπως του Ινστιτούτου Bruegel- ότι  η Ελλάδα είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. στην παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μείζονος σημασίας στο δρόμο μας για το μέλλον, είναι το γεγονός ότι έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, για τα επόμενα χρόνια, κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Και βέβαια είναι σημαντικό που καταφέραμε την τελευταία τριετία, να περάσουμε από την 19η στην 1η θέση, σ’ ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Αλλά και να δρομολογήσουμε πιο γρήγορα από ποτέ κοινοτικά προγράμματα ανάπτυξης και δημιουργίας.

Αποδείξαμε στα χρόνια που πέρασαν ότι είμαστε δίπλα στην επιχειρηματικότητα. Με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με την προώθηση μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τη στήριξη στα χρόνια της πανδημίας.  Με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.  

Στεκόμαστε -με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης- δίπλα στους επιχειρηματίες και επενδυτές, για έργα από ένα ως τρία εκατομμύρια ευρώ, στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Φέρνουμε κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το συμπέρασμα είναι -πιστεύω- κοινό. Είμαστε σύμμαχοι στο δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της προόδου. Κι είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε τις προτάσεις που καταθέτει ο Σύνδεσμός σας, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία όλων των μελών του. Αυτές τις προτάσεις, που θα διαμορφωθούν μέσω της Γενικής Συνέλευσής σας, αναμένουμε και τώρα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες των καιρών, μπορείτε να αισιοδοξείτε. Ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και χτίζει ένα καλύτερο αύριο”.