ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 13/7/2014
Που αποδίδετε την ήττα του συνδυασμού σας «Εντάξει» στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές;
Μπορεί να ακουστεί παράξενο κύριε Πλάκα αλλά θα το πω. Παρότι δεν κερδίσαμε αυτήν τη μάχη, δεν νοιώθουμε ότι χάσαμε κιόλας. Κι αυτό το «εισπράττουμε» από τους πολίτες που συναντάμε καθημερινά, από τους φίλους των «εντάξει» που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, από συναδέλφους σας στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, από συναδέλφους στη Βουλή. Θα σας πω, λοιπόν μόνο ένα. Αν ξεκινούσαμε 2 μήνες νωρίτερα τις εκλογές, θα τις είχαμε κερδίσει.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει παράπονα για τη στήριξη της ΝΔ. Εσείς είχατε τη στήριξη που επιθυμούσατε;
Δεν έχω κανένα παράπονο από κανένα. Αντιθέτως, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη που είχα.
Υπήρξαν λάθη που έγιναν από την πλευρά σας; Θεωρείτε π.χ. λάθος το ότι δεν εντάξατε κανέναν εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο της παράταξης που είχε τη στήριξη της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές καίτοι επιθυμούσαν; Μήπως έπαιξε ρόλο πως δεν παραιτηθήκατε από βουλευτής;
Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο: Τιμούσα και τιμώ την προσφορά των απερχόμενων δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο, έκρινα πως μια νέα προσπάθεια, έπρεπε να αφουγκραστεί και το αίτημα της κοινωνίας για ουσιαστική, ριζική ανανέωση. Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο: Μια ενδεχόμενη παραίτησή μου, από το βουλευτικό αξίωμα, δεν θα είχε τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στην πόλη, αφού έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε να παραιτηθώ αν είχα εκλεγεί δήμαρχος. Αντιθέτως, πιστεύω πως η βουλευτική ιδιότητα θα με βοηθήσει στο εξής να είμαι ακόμα πιο αποτελεσματικός για την πόλη μου, ενισχύοντας τα θεσμικά εφόδια ενός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που έχει ως κύριο στόχο το καλό της πόλης… Πάρτε ως παράδειγμα, την πρόταση που κατέθεσα και αποδέχτηκε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για ειδική συζήτηση με θέμα το μετρό, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Αν δεν ήμουν βουλευτής, δε θα υπήρχε ενδεχομένως η ευκαιρία να έρθει ο ίδιος ο Δήμαρχος στη Βουλή και να εκθέσει τις προτάσεις του για το κορυφαίο αυτό θέμα που απασχολεί την πόλη.
Ο κ. Γκιουλέκας είπε ουσιαστικά πως στην προεκλογική περίοδο δεν αναδείχθηκαν αντιπολιτευτικά οι αδυναμίες και τα λάθη του Γιάννη Μπουτάρη στην 1η του θητεία λέγοντας πως «δυστυχώς ο Γιάννης Μπουτάρης δεν αναγκάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο να απολογηθεί για τα 3.5 χρόνια». Τι απαντάτε;
Έχει ένα ενδιαφέρον η άποψη πως μετά από αυτά τα 3,5 χρόνια οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν μάθει τις αδυναμίες και τα λάθη του κ. Μπουτάρη. Και αυτό ήταν πράγματι ένα από τα προβλήματα που είχα να αντιμετωπίσω.
Είπατε πως θα παραμείνετε στο δημοτικό συμβούλιο για να ασκήσετε το ρόλο σας ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2019;
Για μένα είναι σημαντικό όποιος υπηρετεί τα κοινά να έχει βαθιά μέσα του την αίσθηση της ευθύνης, της συνέπειας και του καθήκοντος. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην πολιτική σκηνή γιατί οι Θεσσαλονικείς μου έχουν δώσει εντολή να υπηρετώ το καλό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης ως Βουλευτής της Α’ Περιφέρειας και να ασκώ τα καθήκοντά μου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο. Στόχος μου είναι να τιμήσω αυτές τις εντολές και με αυτό τον τρόπο να τιμήσω τους συμπολίτες μου. Οι σκέψεις μου και η προσπάθειά μου είναι αυστηρά επικεντρωμένες ακριβώς σε αυτήν την αποστολή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κύριε Πλάκα, στο δικό μου σκεπτικό το πιο σημαντικό είναι πάντα τι απαιτεί η κοινωνία και όχι τι φιλοδοξίες έχει ο καθένας μας στην πολιτική.
Πως θα βρεθεί η παράταξή σας από την 1η Σεπτεμβρίου απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, πολιτικά και οργανωτικά.
Το προηγούμενο διάστημα είχα δεκάδες ξεχωριστές συναντήσεις με τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού «Εντάξει». Στόχος είναι, ο συνδυασμός «Εντάξει» να μην είναι απλώς μια δημοτική ομάδα, αλλά ένα ουσιαστικά παρεμβατικό σύνολο για την πόλη, με την ενεργό συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών που το επιθυμούν, αλλά και συμπολιτών, που θέλουν μια πιο ενεργό επαφή με τα κοινά της πόλης μας. Από εκεί και πέρα, εντός του δημοτικού συμβουλίου, με την ομάδα των εκλεγμένων συμβούλων του συνδυασμού, πρωταρχικό μας μέλημα θα είναι να είμαστε χρήσιμοι για την πόλη. Δεν θα επιλέγουμε την αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μπουτάρη να παραπέμπει στις καλένδες την αποτελεσματικότητα που οφείλει να επιδεικνύει μια δημοτική αρχή. Τα καλά θα τα στηρίζουμε και τα άσχημα θα τα πολεμάμε.
Γράφεται πως στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται μια συμμαχία Τζιτζικώστα-Ορφανού-Μπουτάρη. Θέλω να σας ρωτήσω αν περιμένατε στήριξη από τον περιφερειάρχη την οποία δεν είχατε. Θυμίζω πως είχε αποφύγει να πάρει θέση υπέρ σας καίτοι ανήκετε στο ίδιο κόμμα.
Δεν ξέρω για ποια συμμαχία μιλάτε. Σίγουρα όμως οι θεσμικοί φορείς του κράτους, της περιφέρειας και του Δήμου έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν σε θέματα που αφορούν στην πόλη. Όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, οι αποκρατικοποιήσεις, το θέμα του Μετρό και γενικότερα, οι συγκοινωνίες της πόλης, η προώθηση αναπτυξιακών δράσεων, η τόνωση της απασχόλησης. Σ’ αυτήν την προσπάθεια όλοι οφείλουμε να είμαστε παρόντες.
Ποια είναι η θέση σας για το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ; Γιατί η κυβέρνηση φοβάται το δημοψήφισμα;
Η μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποτελεί υποχρέωση, αλλά και «εργαλείο» για την κατάργηση του ενεργειακού μονοπωλίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς. Και μάλιστα, αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο που διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, το κριτήριο εντοπιότητας σε πιθανές προσλήψεις, ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και οι επενδύσεις από την πλευρά των ιδιωτών που θα εμπλακούν στην αγορά της ενέργειας. Με κυρίαρχα για μένα την προστασία του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος και τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού που μόνο προς όφελος του τελικού καταναλωτή μπορούν να λειτουργήσουν. Σ’ ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα… Για να γίνει το δημοψήφισμα χρειάζονται 180 ψήφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε ότι δεν τους βρίσκει. Δεν πήγαινε λοιπόν για δημοψήφισμα. Παιχνίδι σε βάρος των θεσμών πήγε να κάνει και τελικά δεν του βγήκε.
Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις ενδεχόμενες συνεργασίες μετά τις επόμενες εκλογές. Πριν αυτές του 2012 η ΝΔ απέκλειε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά τελικά σχημάτισαν κυβέρνηση. Μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί και με το ΣΥΡΙΖΑ;
Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σ’ όλα και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Μπορεί να κυβερνηθεί έτσι ο τόπος; Ασφαλώς, όχι. Για να κυβερνηθεί ο τόπος χρειάζεται να υπάρχει μια συμφωνία τουλάχιστον σε κομβικά ζητήματα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η παράνομη μετανάστευση, οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας, το ΝΑΤΟ, η εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η οικονομία εν γένει κ.λ.π. Μ’ αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας.