Την άσκηση εξωτερικής πολιτικής βάσει επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηλίτευσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «τα λέμε», στη Βεργίνα Τηλεόραση.
Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:
- Η κυβέρνηση άργησε να διεθνοποιήσει το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Ανδριανούπολη, στερώντας τη δυνατότητα μιας ευρωπαϊκής αντίδρασης στο ζήτημα, από τα πρώτα κιόλας στάδια αυτής της κρίσης.
- Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενημερώσει την αντιπολίτευση και την αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για τους διαλόγους Τσίπρα-Ερντογάν και τις επικλήσεις του τελευταίου για «δέσμευση επιστροφής των 8 Τούρκων».
- Έναντι ενός γείτονα όπως η Τουρκία οφείλεις να είσαι αποφασιστικός τη στιγμή που πρέπει και όχι να καταφεύγεις σε εκ των υστέρων επικοινωνιακή διαχείριση για το εσωτερικό με λεονταρισμούς.
- Σε μια διεθνή διπλωματική σκακιέρα, όπου οι άλλοι παίζουν σκάκι, δεν μπορείς εσύ να παίζεις τάβλι ποντάροντας σε ζαριές. Και δυστυχώς η κυβέρνηση… παίζει τάβλι.
Για το θέμα των Σκοπίων ο κ. Καλαφάτης μεταξύ άλλων τόνισε:
- Η κυβέρνηση δεν μας έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει εμείς να βιαζόμαστε για μια λύση όπως-όπως, όταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα το έχει η άλλη πλευρά.
- Ήταν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή η διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης «μη λύση – μη ένταξη», που έγινε θέση του ΝΑΤΟ το 2008. Και σε όλα τα βήματα εκείνης της διαπραγμάτευσης η τότε κυβέρνηση ενημέρωνε λεπτομερώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εξέλιξη της. Η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς δεν πράττει το ίδιο.
- Η δική μας θέση είναι πως πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η άρση των όποιων αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα των Σκοπίων και όχι μόνο (π.χ. εκπαίδευση),που άλλωστε αντιβαίνουν και στις διεθνείς συνθήκες, πριν συζητήσουμε το ονοματολογικό.
Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση που απέχει από την πραγματικότητα και στο θέμα της οικονομίας, επισημαίνοντας:
Τον Αύγουστο μπορεί να τελειώνει το μνημόνιο για τους δανειστές μας, αλλά όχι για εμάς. Παύει η υποχρέωση οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, αλλά για εμάς έρχονται νέα βάρη, από την μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές σε συντάξεις, που έχουν ήδη υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην πραγματικότητα, μπαίνουμε σε εφαρμογή ενός 4ου μνημονίου, με μέτρα, αλλά χωρίς χρήματα.-