Τεράστιες οι ελλείψεις σε οχήματα για την ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

Την έλλειψη οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζει, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την οποία κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Μάλιστα, προτείνει την προμήθεια νέων περιπολικών μέσω ΕΣΠΑ.

 

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε σχετικά: «Οι ελλείψεις της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, σε οχήματα και υλικοτεχνική υποδομή είναι τεράστιες. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει στα χέρια του έγγραφα στα οποία, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, επισημαίνει αναλυτικά όλες τις ελλείψεις του νομού Θεσσαλονίκης.  Όλοι γνωρίζουν ότι, τα περιπολικά που κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό. Επίσης, υπάρχουν χωριά του νομού που έχουν να δουν περιπολικό… μήνες, αφού τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκούν για να καλύψουν τις περιπολίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μοτοσικλέτες των ανδρών της Ομάδας «Ζ», που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να εξασφαλίσουν το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες. Υπάρχει η λύση του ΕΣΠΑ, για να εξοπλιστεί κατάλληλα η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Ας την αξιοποιήσουν τα αρμόδια υπουργεία. Καιρός είναι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κάνει κάτι για την ασφάλεια του πολίτη και των χαμηλόβαθμων αστυνομικών που βρίσκονται, καθημερινά, στην πρώτη γραμμή».

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.4992/20-4-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

 

Θέμα: Χρηματοδότηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης από το νέο ΕΣΠΑ.

 

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αφενός παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε υπηρεσιακά οχήματα, αφετέρου μεγάλο μέρος του υπάρχοντος στόλου των Αστυνομικών Υπηρεσιών της αποτελείται από απαρχαιωμένα και ανεπαρκώς συντηρημένα υπηρεσιακά οχήματα, αυτοκίνητα και δίκυκλα, γεγονός που καθιστά την αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης από ελλιπή ως αδύνατη.

 

Το θέμα αυτό τέθηκε πρόσφατα σε συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης της ΓΑΔΘ στο ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αναφέρθηκε ότι η Ένωση, σε συνεργασία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, έχει ήδη προωθήσει τα κατάλληλα έγγραφα που περιέχουν τα αριθμητικά δεδομένα και τα στοιχεία για τις τεράστιες ελλείψεις σε οχήματα της ΓΑΔΘ στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα έχει προβεί σε συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας όπου τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης για την αγορά νέων υπηρεσιακών οχημάτων.

 

Επειδή η ΓΑΔΘ δεν διαθέτει επαρκή οικονομικά μέσα ώστε να προβεί στην προμήθεια νέων υπηρεσιακών οχημάτων.

 

Επειδή η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η προστασία των πολιτών της Θεσσαλονίκης απαιτεί τον εξοπλισμό της ΓΑΔΘ με νέα υπηρεσιακά οχήματα.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενταχθεί η ΓΑΔΘ σε πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) προκειμένου να καταστεί εφικτός ο εξοπλισμός της με νέα υπηρεσιακά οχήματα.

 

Αθήνα, 20 Απριλίου 2016

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Σταύρος Καλαφάτης