Το σχέδιο για συνολική ανάταξη της περιοχής των Ξυλάδικων. «Να νιώσουμε και πάλι τις γειτονιές μας, σπίτι μας.»

«Χαρακτηριστικό δείγμα γειτονιάς ξεχασμένης από τη Δήμο», χαρακτήρισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης τα Ξυλάδικα, που περιηγήθηκε σήμερα, ανταλλάσσοντας απόψεις με κατοίκους της περιοχής.

«Χρειάζεται επειγόντως ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάταξης», είπε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά, πως «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο» και συμπλήρωσε: «Οι Θεσσαλονικείς μπορούμε και αξίζουμε, να νιώσουμε και πάλι τις γειτονιές μας σπίτι μας.»

Ο Σταύρος Καλαφάτης, περιέγραψε ως προγραμματικό στόχο του συνδυασμού «Εντάξει», μία ευρύτερη συντονισμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η περιοχή χαρακτηριστικά εισόδου της πόλης, μέσω ανάπλασης των οδών Μοναστηρίου, Γιαννιτσών και του Παλαιού Σταθμού, που θα περιλαμβάνει διευρυμένα πεζοδρόμια, απομάκρυνση εμποδίων, ηλεκτροφωτισμό, δενδροφύτευση, σήμανση, οργάνωση της παρόδιας στάθμευσης και ράμπες ΑμεΑ.

«Όλοι μας ξέρουμε τα προβλήματα στην περιοχή των Ξυλάδικων», τόνισε. «Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική διοίκηση επέλεξε να ξεχάσει όσα έπρεπε να πράξει. Δεν θέλω να μείνω στις διαπιστώσεις, αλλά είναι απαράδεκτο να συναντά κανείς τη σημερινή κατάσταση στη δυτική είσοδο της πόλης.»

Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής εξέφρασαν δεκάδες παράπονα, αλλά και προτάσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι ο Δήμος οφείλει και μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία μίας συνολικής ανάταξης της περιοχής σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, με το ΑΠΘ, τον ΟΣΚ και άλλες δημόσιες αρχές.

«Με βασικό πυρήνα την εκπαίδευση μπορούμε να κάνουμε πραγματικά βιώσιμη τη γειτονιά των Ξυλάδικων», συνέχισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με το ΑΠΘ για αξιοποίηση του συγκροτήματος της Κτηνιατρικής Σχολής για στέγαση σχετικών τεχνικών επαγγελματικών σχολείων ή εργαστηρίων τους, παράλληλα με την υλοποίηση προγράμματος φροντίδας αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

«Όλοι μαζί, μπορούμε με λίγα να πετύχουμε πολλά για την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την αξιοποίηση κενών δημοτικών κτιρίων, όπως αυτού της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας και του πρώην Τμήματος Αλλοδαπών, αλλά και για τη στέγαση άλλων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα της Πολεοδομίας, με σκοπό τη μείωση του κόστους ενοικίων για το δήμο και την τόνωση της περιοχής με δραστηριότητες συγκέντρωσης κοινού.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύθηκε ακόμα, να επιδιώξει την επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμότητας με το ελληνικό δημόσιο και τον ΟΣΚ για την παραχώρηση τουχώρου σχολείου στο οικόπεδο επί των οδών Σαπφούς – Βουτυρά – Καβακίων, την κατεδάφιση των παραπηγμάτων και την κατασκευή σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος.

Κατά τη περιήγηση στην περιοχή και τη συζήτηση με τους κατοίκους ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν κατά προτεραιότητα οι εκκρεμείς διανοίξεις κοινοχρήστων χώρων και να προχωρήσει άμεσα κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την περιοχή.

«Ο ποιοτικός δημόσιος χώρος είναι βασικό ζητούμενο μίας βιώσιμης πόλης, μίας πόλης που θέλεις να ζεις» σημείωσε, περιγράφοντας την πρότασή του για τη διαμόρφωση πλατείας στη συμβολή των οδών Σαπφούς – Γιαννιτσών – Καζαντζάκη που μπορεί να αποτελέσει ένα αναβαθμισμένο σημείο συνάθροισης των κατοίκων, με αστικό πράσινο, καθιστικά, συντριβάνι και δημόσια WC.

Τέλος, ο Σταύρος Καλαφάτης δεσμεύθηκε για κατασκευή παιδικής χαράς σε δημοτικό οικόπεδο της περιοχής και συμπεριέλαβε στους στόχους της νέας δημοτικής αρχής την αξιοποίηση του διατηρητέου της οδού Αναγεννήσεως ως πολιτιστικού κέντρου της 2ης Δημοτικής Κοινότητας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ & ΔΑΜΩΝΟΣ 1 - ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ & ΔΑΜΩΝΟΣ 2 - ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ