Το σταυροδρόμι μίας νέας Θεσσαλονίκης

Για να αποκτήσουμε τα επόμενα χρόνια μία Θεσσαλονίκη «εντάξει σε όλα» οφείλουμε, πρώτα, να φροντίσουμε τις γειτονιές και τους ανθρώπους της πόλης, την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Αυτό προτείναμε και αυτό θα κάνουμε, ως δημοτική αρχή, εφ όσον μας εμπιστευθούν οι συμπολίτες μας.

Όμως, ο σχεδιασμός μας για την πόλη και το μέλλον της, όχι το μακρινό και αόριστο, αλλά το κοντινό ορατό μέλλον, δεν εξαντλείται στα θέματα της καθημερινότητας.

Επιθυμούμε, παράλληλα με την αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, να νοηματοδοτήσουμε συμβολικά και ουσιαστικά, μία ανανεωμένη, σύγχρονη, πρωτοπόρα Θεσσαλονίκη.

Για αυτό καταρτίσαμε το «Σταυροδρόμι», όπως τιτλοφορείται ένα σημαντικό μέρος του προγράμματός μας.  Πρόκειται για ένα master plan μεγαλύτερων παρεμβάσεων σε πέντε σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, πέντε πόλους, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, το ιστορικό λιμάνι, την παλιά παραλία, τη Διεθνή Έκθεση και την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων,  που σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό, από την ανατολή μέχρι τη δύση και από το βορρά μέχρι το νότιο τμήμα της πόλης, με κεντρικό σημείο το χώρο της ΔΕΘ.

Οι παρεμβάσεις αυτές, χωρίς να είναι φαραωνικού τύπου, μπορούν να επισφραγίσουν ουσιαστικά τη μετάβαση της Θεσσαλονίκης προς ένα απολύτως ορατό και εφικτό μέλλον.

 

Πόλος 1 – Λιμάνι

Το σχέδιο προβλέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ανάπλαση του Ιστορικού Λιμένα με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Παιδικού Σταθμού σε Σταθμό Υποδοχής Επιβατών της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας, με ενσωμάτωση της προβλεπόμενης μαρίνας στο συνολικό σχεδιασμό.  Η εκτεταμένη συνεργασία του Δήμου με επιμελητήρια, φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού, μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο, με μόνη προϋπόθεση την κοινή βούληση για το αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Το πρόγραμμα έργων  περιλαμβάνει:

 • τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών,
 • τη μεταφορά του τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ από την πλατεία Ελευθερίας στο χώρο στάθμευσης του Τελωνείου,
 • την υποστήριξη και ανάδειξη των πολιτιστικών λειτουργιών του 1ου Προβλήτα,
 • την οργάνωση υπαίθριων χώρων για την υποδοχή μεγάλων συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων πολιτισμού με μεγάλη συγκέντρωση κοινού,
 • την αξιοποίηση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του Τελωνείου.

Πόλος 2 – Παλιά Παραλία

 

Βλέπουμε όλοι σήμερα, πολίτες και επισκέπτες της πολης, που περπατούν σ` αυτό το τμήμα της παραλίας, να συνωστίζονται σε λίγα μέτρα, καταργώντας ουσιαστικά, πολλές φορές, τον ποδηλατόδρομο. Στόχος της παρέμβασης που σχεδιάζουμε, είναι η αισθητή αναβάθμιση του δημοσίου χώρου της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου πεζών, κατ’ επέκταση του υφισταμένου κρηπιδώματος, μέσα από την επιλογή μιας ήπιας κατασκευής. Προτείνουμε, έπειτα από διενέργεια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υψηλής αισθητικής, τη δημιουργία ενός ξύλινου καταστρώματος περιορισμένου πλάτους σε όλο το μήκος της παλαιάς παραλίας, χωρίς επιχωματώσεις ή άλλες επεκτάσεις, με χρήση σύγχρονου και ήπιου αστικού εξοπλισμού.  Διασφαλίζουμε έτσι τη συνέχεια όλου του παραλιακού μετώπου, από το λιμάνι έως το Ποσειδώνιο, ολοκληρώνοντας την αισθητική ανάπλαση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου της πόλης.

Πόλος 3 – Έκταση ΔΕΘ

 

Προσαρμόζοντας το σχεδιασμό μας στα δεδομένα της εποχής, σχεδιάζομε τη μετατροπή της ΔΕΘ σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Τεχνολογίας»,  σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξή της σε πιστοποιημένο Εκθεσιακό Κέντρο. Σχεδιάζουμε την ανάπλαση του χώρο με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με στόχους:

 • αξιολόγηση κτιριακής υποδομής και απόσυρση γερασμένων εκθεσιακών περιπτέρων,
 • απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων και σημαντική αύξηση του πρασίνου.
 • διαμόρφωση διαδρομών ήπιας άθλησης,
 • διατήρηση και ανάδειξη κτισμάτων που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον,
 • ενίσχυση των συνεδριακών δραστηριοτήτων.

Πόλος 4 – Περιαστικό δάσος Σέιχ Σου

 

Προωθούμε τη σύνδεση του Σέιχ-Σου με τον αστικό ιστό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, συνδέοντας ουσιαστικά το δάσος με τον αστικό ιστό και ενισχύοντας την προστασία του, δίνοντας παράλληλα την επιλογή μιας διεξόδου αναψυχής και αναζωογονητικής επαφής με τη φύση, σε πολλούς συμπολίτες μας, που είτε λόγω της οικονομικής συγκυρίας, είτε για άλλους λόγους, δεν έχουν την ευκαιρία της συχνής μετακίνησης σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

 Στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται:

 • η διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και στάσεων αναψυχής,
 • η περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος και
 • η βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του περιαστικού δάσους, με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένη περιοχή μελέτης.

Πόλος 5 – περιοχή Ομίλων

 

Προωθούμε την ολοκλήρωση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης με την ανάπλαση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Φίλων της Θάλασσας, με διαμόρφωση των χώρων καθέλκυσης και φύλαξης σκαφών, ενισχύοντας τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, τόσο για άθληση, όσο και για αναψυχή.

Στόχος μας, είναι ένα αστικό περιβάλλον, όχι απλώς βιώσιμο, αλλά πραγματικά υποδειγματικό, σε μια Θεσσαλονίκη, που μπορεί να αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης περιφερειακής ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς, αλλά και χωρίς υποτίμηση των δυνατοτήτων της.  Το ταξίδι ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Και φιλοδοξούμε να ξεκινήσει, με πρώτο βήμα την εμπιστοσύνη και την εντολή των συμπολιτών μας, στο τέλος αυτού του μήνα.

stavrodromi xartis