Τώρα οι Έλληνες μετράμε τους φίλους μας

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας –σε ζώνες δηλαδή που ανήκουν στην Ένωση- αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ένωσης και  υπονομεύει την κοινή ενεργειακή πολιτική. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει ανεκτή», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και στον Απόστολο Χονδρόπουλο.

 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη δήλωση της νέας Προέδρου της Κομισιόν που προκάλεσε η πρόσφατη παρέμβασή του στις Βρυξέλλες για τα ελληνοτουρκικά,  στο πλαίσιο της 30ης Διάσκεψης των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης που ανήκουν στο ΕΛΚ, ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι «η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την παρέμβασή μου στη διάσκεψη, ήταν ξεκάθαρη και προμήνυε αποτελεσματική συνέχεια. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη δράση της Τουρκίας» και διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή θα είναι «με σθένος στο πλευρό μας». Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «η Ελλάδα διεκδικεί το αυτονόητο για ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό της, αλλά ευρωπαϊκό».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ. υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καιρό για χάσιμο και η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί εγγύηση» ενώ σε σχέση τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 που συζητείται στη Βουλή τονίζει πως «εμπνέεται από τη βούλησή μας για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει σημαντικά τα βάρη που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το επενδυτικό κενό που καθήλωνε την Ελλάδα στο τέλμα και υπηρετεί τον κεντρικό στόχο μας για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Με την πρόσφατη παρέμβασή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της 30ης Διάσκεψης των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης που ανήκουν στο ΕΛΚ, προκαλέσατε την επίσημη δήλωση της νέας Προέδρου της Κομισιόν υπέρ της Ελλάδος. Θεωρείτε ότι η δέσμευση αυτή μπορεί να έχει και πρακτικά αποτελέσματα στην αντιπαράθεση με την Τουρκία;

Κάτι τέτοιες ώρες οι Έλληνες μετράμε τους φίλους μας. Ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα και οι λαοί της Ευρώπης να διακρίνουν τους πραγματικούς ευρωπαϊστές, εκείνους που μπορούν να ανοίξουν δρόμους στο μέλλον στη βάση αρχών και αξιών. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την παρέμβασή μου στη διάσκεψη,  ήταν ξεκάθαρη και προμήνυε αποτελεσματική συνέχεια.  Χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη δράση της Τουρκίας» και διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή θα είναι «με σθένος στο πλευρό μας». Δε ζητούμε, άλλωστε, παρά μόνο το αυτονόητο. Η Τουρκία και η Λιβύη ούτε συνορεύουν, ούτε βρίσκονται απέναντι. Δεν μπορεί, επομένως, να λένε πως έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν και δεν μπορούν με κουρελόχαρτα να απλώνουν τα σύνορά τους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κι ούτε βέβαια μπορούν να διαγράφουν από το χάρτη ελληνικά νησιά, όταν το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ρητά ότι τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες, πέραν των χωρικών τους υδάτων. Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και  της Ελλάδας –σε ζώνες δηλαδή που ανήκουν στην Ένωση- αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ένωσης και  υπονομεύει την κοινή ενεργειακή πολιτική. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει ανεκτή. Μασημένα λόγια κονταίνουν την Ευρώπη.

Στην ίδια διάσκεψη αναφερθήκατε και στο μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός τέτοιας έκτασης διεθνούς προβλήματος. Τι θεωρείτε ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι εταίροι μας προς την κατεύθυνση αυτή;

Η Ελλάδα διεκδικεί το αυτονόητο για ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό της, αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχει ανάγκη διόρθωσης του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, δίκαιης κατανομής των βαρών, αλλά και ενίσχυσης της Frontex. Και όλα αυτά δεν είναι απλά και μόνο ζήτημα αλληλεγγύης –που αποτελεί άλλωστε βασική αρχή της Ένωσης-  στα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου, αλλά και ζήτημα υπευθυνότητας. Δεν μπορεί κάποιοι να επωφελούνται των πλεονεκτημάτων της συμμετοχής τους στην Ένωση και να αρνούνται βασικές υποχρεώσεις.

Στο εσωτερικό πεδίο καταγράφονται ήδη αντιδράσεις τοπικών φορέων για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων φιλοξενίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σας ανησυχεί αυτό; Και πως το διαχειρίζονται οι βουλευτές της ΝΔ;

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια νέα διαφορετική πολιτική που δίνει έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, στην επίσπευση των διαδικασιών ασύλου, στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, στην αύξηση των επιστροφών και στην αποσυμφόρηση των νησιών μας με μια ισορροπημένη μεταφορά προσφύγων σε περιοχές της ενδοχώρας. Ξέρουμε ότι τίποτε δεν είναι εύκολο.  Η Κυβέρνηση συζητά με τις τοπικές κοινωνίες και ζητά τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτή την υποχρέωση αναλαμβάνουμε και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 Στη Βουλή, ολοκληρώθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση και μέχρι το τέλος του χρόνου όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα έχουν ψηφισθεί συνολικά 30 νομοσχέδια, ένα πυκνό νομοθετικό έργο. Με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσετε;

Ο χρόνος – λέει ο λαός μας- είναι χρήμα.  Και η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καιρό για χάσιμο.  Οι πολίτες δεν μπορούν  να περιμένουν αύριο αυτά που μπορεί να γίνουν σήμερα.  Δεν αντέχουν άλλο. Έχει λοιπόν υποχρέωση η Κυβέρνηση να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί εγγύηση.

Την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται ο πρώτος Κρατικός Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι σηματοδοτεί για το μέλλον της χώρας;

Ο Προϋπολογισμός του 2020, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει σημαντικά τα βάρη που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το επενδυτικό κενό που καθήλωνε την Ελλάδα στο τέλμα και υπηρετεί τον κεντρικό στόχο μας για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές. Προβλέπει αύξηση του Α.Ε.Π. στο 2,8% γεγονός που σημαίνει ότι το εθνικό εισόδημα, μετά από πολλά χρόνια, θα φτάσει κοντά στα 200 δις ευρώ, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 7 δις ευρώ ή 1.600 ευρώ κατά  νοικοκυριό. Ο Προϋπολογισμός αυτός εμπνέεται από τη βούλησή μας για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Και ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Είναι, με μια κουβέντα Προϋπολογισμός επιστροφής στο μέλλον.

Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, άνοιξε τη συζήτηση για το προφίλ του επόμενου ενοίκου της Ηρώδου του Αττικού. Πιστεύετε ότι πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς ή από την κεντροαριστερά;

Το γεγονός ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής Προέδρου δεν μπορεί να μπλοκαριστεί από τη μειοψηφία και να καταλήξει στην πρόκληση εκλογών, δεν αναιρεί το πνεύμα του Συντάγματος που υπαγορεύει την αναζήτηση προσώπου που να εξασφαλίζει αυξημένη πλειοψηφία. Για αυτό, άλλωστε, οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες παραμένουν όπως ήταν και πριν. Αυτό ακριβώς σημαίνει –και το είπε ο Πρωθυπουργός- πως δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη να προτείνει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες, να εκφράζει την ενότητα του Έθνους και να υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας θέσεις στα μείζονα ζητήματα του Ελληνισμού.