Σε τρεις θετικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανάδειξη και μία σημαντική αρνητική προς διόρθωση, συνόψισε ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης την ατζέντα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που στηρίζουν την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης και της Ελλάδας μέσα σ` αυτήν, μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής, στη Ν.Τρίγλια, με θέμα «η ταυτότητα της Ευρώπης».
Ο κ. Καλαφάτης μιλώντας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πρώτη θετική πτυχή, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και μετά από κλυδωνισμούς, δείχνει σημάδια ενιαίας στάσης και διαχείρισης σε ένα σύνθετο περιβάλλον παράλληλων κρίσεων: της οικονομικής, της προσφυγικής-μεταναστευτικής και της πολιτικής κρίσης που έγκειται στην άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Και το πετυχαίνει αυτό βλέποντας τα προβλήματα κατάματα και κάνοντας στροφή προς μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού προσήμου στις κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές.
Δεύτερη, η σημαντική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαμόρφωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, καθώς και μεγάλων και μικρών έργων υποδομής, σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως και στην Ελλάδα, τις δεκαετίες που πέρασαν. Και είναι σημαντικό να ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών και ειδικά των νέων, για όλα όσα οφείλονται στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τρίτη θετική πτυχή, είναι όλα όσα γίνονται σήμερα για τη στήριξη των κρατών μελών, όπως η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 αναπτυξιακών δράσεων που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, νέες υποδομές, τη στήριξη των φορέων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και η στήριξη κοινωνικών υπηρεσιών για αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε κι’ αυτό που ονομάζω “δομικές παθογένειες” και αφορά κυρίως τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης απέναντι σε προκλήσεις, γεγονός που διαπιστώσαμε και στην άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας που παρακολουθούσε πολύ καιρό η Ευρώπη πριν την αξιολογήσει ως απειλή, αλλά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης. Αφορά επίσης την γραφειοκρατία που είναι σημαντική τροχοπέδη στην ταχεία προώθηση πολιτικών και επιδεινώνεται από την μεγάλη καθυστέρηση στην μεταφορά ακόμα και ομόφωνων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα εθνικά κοινοβούλια.
Οφείλουμε να αναδείξουμε τη θετική συμβολή της Ευρώπης στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών επί σειρά δεκαετιών, αλλά οφείλουμε και να διορθώσουμε τα σημεία εκείνα, που μας εμποδίζουν να “τρέξουμε” προς το μέλλον, τώρα μάλιστα, που η Ευρώπη έχει ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα σε κινήσεις και πολιτικές τόνωσης της ανθρωποκεντρικής της συνείδησης.»