«Βήμα προς τα πίσω για την αποκατάσταση ασθενών ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας»

Βήμα προς τα πίσω για ασθενείς, ασφαλισμένους και γενικότερα τους πολίτες, όπως και για τα Κέντρα Αποκατάστασης και Θεραπείας αποτελεί η θεσμοθέτηση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), επισημαίνει ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Υπογραμμίζει ότι ο νέος ΕΚΠΥ:

·         ελέγχεται για σωρεία απαράδεκτων λαθών και δυσεξήγητων ασαφειών στα άρθρα που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης,

·         προβλέπει περικοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας,

·         περιορίζει τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης κατά περίπτωση,

·         αποκλείει ολόκληρες κατηγορίες ασθενών από την κάλυψη, όπως για αυτούς που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση,

·         «γραφειοκρατικοποιεί» πλήρως τις διαδικασίες για τους πάσχοντες από ασθένειες που καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ.

Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας ερωτάται αν προτίθεται να αναθεωρήσει τον ΕΚΠΥ ειδικά για τους ασθενείς που χρειάζονται υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και τα κέντρα που τις παρέχουν, ενώ παράλληλα ζητείται απάντηση για τον λόγο που εξαιρούνται παθήσεις και αποκλείονται πολυάριθμες ομάδες ασθενών από την κάλυψη του ΕΟΠΠΥ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠ.ΠΡ.: 291/2307-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Δυσοίωνο το μέλλον των υπηρεσιών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας»

Στη χώρα μας,  το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης καλύπτουν τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.

Η κοινωνική τους συνεισφορά είναι αυταπόδεικτη, καθώς, επανεντάσσουν χιλιάδες ασθενείς στην κοινωνία, ενώ, η συμβολή τους στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ είναι καθοριστική. Σοβαρός είναι και ο οικονομικός/αναπτυξιακός τους αντίκτυπος, καθώς, αφενός αποτρέπουν υπέρογκες δαπάνες νοσηλείας σε ιδρύματα υγείας και κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού, αφετέρου συντηρούν πάνω από 4.500 χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας τόσο στην εθνική όσο και στην περιφερειακή/τοπική οικονομία.

Ο ψηφισμένος, νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας(ΕΚΠΥ), ενώ, θα έπρεπε να κινηθεί στην κατεύθυνση κατάρτισης ενός επιστημονικά εμπεριστατωμένου και σύγχρονου κανονισμού, για το μέλλον της παροχής υπηρεσιών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, πραγματοποιεί, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας(ΚΑΑ) στην Ελλάδα, βήματα προς τα πίσω.

Ο νέος ΕΚΠΥ, ελέγχεται για σωρεία απαράδεκτων λαθών και δυσεξήγητων ασαφειών στα άρθρα που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης,  προβλέπει περικοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, περιορίζει τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης κατά περίπτωση, αποκλείει ολόκληρες κατηγορίες ασθενών από την κάλυψη, όπως για αυτούς που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, και «γραφειοκρατικοποιεί» πλήρως τις διαδικασίες για τους πάσχοντες από ασθένειες που καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες εκ νέου επεξεργασίας και ολικής αναθεώρησης των προβληματικών διατάξεων του νέου ΕΚΠΥ, αυτών που εμπεριέχουν λάθη και ασάφειες, αλλά και εκείνων που θέτουν τελείως εν αμφιβόλω το μέλλον των υπηρεσιών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης προς τους ασφαλισμένους;
  1. Ποιος είναι ο λόγος που εξαιρούνται παθήσεις και αποκλείονται πολυάριθμες ομάδες ασθενών από την κάλυψη του ΕΟΠΠΥ, ενώ, με βάση τις ισχύουσες επιστημονικές απόψεις παγκοσμίως, αυτές οι παθήσεις χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης;