Δήλωση Καλαφάτη για την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, για την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων τα οποία είναι αυτά που μετατρέπουν τον HIV από θανατηφόρο λοίμωξη σε χρόνια νόσο, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

«Η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της συγκεκριμένης αγωγής για τους ασθενείς και τους οδηγεί στην αγορά ακριβότερων φαρμάκων, ή δυσκολότερων μεθόδων θεραπείας. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στα συγκεκριμένα σκευάσματα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως μεταξύ άλλων στην Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, η οποία είναι και η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα που χορηγεί αντιρετροϊκά φάρμακα –κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων. Ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει ώστε να μην παρατηρηθεί στο μέλλον το φαινόμενο της επαναλαμβανόμενης έλλειψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας».