Ερώτηση Καλαφάτη για την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1673/4-12-2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία»

Η τακτική λήψη της αγωγής με αντιρετροϊκά φάρμακα είναι η βασική προϋπόθεση που μετατρέπει τον HIV από θανατηφόρο λοίμωξη σε χρόνια νόσο και για το λόγο αυτή είναι απολύτως αναγκαία η τακτική και απρόσκοπτη χορήγησή της.

Λόγω της φύσης της νόσου και του τρόπου αντιμετώπισής της, απαιτείται αδιάλειπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όσους βρίσκονται υπό αγωγή δεδομένου ότι η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων αυτής) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής και δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης ακριβότερης και δυσκολότερης για τον ασθενή θεραπείας δεύτερης ή τρίτης γραμμής.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται προβλήματα στην τακτική χορήγηση της αγωγής στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω σημαντικών και επαναλαμβανόμενων ελλείψεων στα αντιρετροϊκά σκευάσματα, όπως μεταξύ άλλων στην Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, η οποία είναι και η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα που χορηγεί αντιρετροϊκά φάρμακα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», παρά το γεγονός πως οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων, ωστόσο η αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού αναφορικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, προσκρούει συχνά στην υπαγωγή του κόστους των αντιρετροϊκών στο γενικό, ετήσιο προϋπολογισμό των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Επειδή η έλλειψη χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία
2. Έχει προβεί σε έγκριση χρηματοδότησης για την προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων
3. Σε ποια μέτρα θα προβεί ώστε να μην παρατηρηθεί στο μέλλον το φαινόμενο της επαναλαμβανόμενης έλλειψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Αθήνα 4 Δεκεμβρίου 2015
Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης