Ομιλία Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού 2016

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

υπάρχει έστω και ένας που να χαίρεται για τις πολιτικές της κυβέρνησης; Ναι υπάρχει. Υπάρχουν πάρα πολλοί! Είναι οι χώρες στις οποίες πηγαίνουν οι επενδύσεις αλλά και οι ΜμΕ που φεύγουν από την Ελλάδα.

Αυτή είναι η πολιτική σας κύριοι της Αριστεράς. Κι αυτή είναι η πολιτική που συνεχίζει ο προϋπολογισμός που συζητούμε. Προϋπολογισμός που διώχνει επενδύσεις, διώχνει επιχειρήσεις, διώχνει δουλειές. Ένας προϋπολογισμός της Αριστεράς που αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο χαοτική είναι η διάσταση ανάμεσα στα λόγια και στα έργα της.

Αποκαλύπτει τη φιλοσοφία των κυβερνώντων. Την ασυνέπεια, την αναξιοπιστία, την πολιτική απάτη που έστησαν στους έλληνες πολίτες. Και με έντονα χαρακτηριστικά: Περισσότερους φόρους. Περισσότερες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Μηδενική ανάπτυξη.

Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ύφεση. Μπαίνουμε στο 2016 με ύφεση, ενώ οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν θετικές. Μπαίνουμε με αύξηση της ανεργίας ενώ αυτή είχε αρχίσει ήδη να μειώνεται. Μπαίνουμε σε πρωτογενή ελλείμματα, ενώ είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Παραλάβατε, κύριοι της κυβέρνησης μία οικονομία σε δυναμική ανάπτυξης σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν της τάξης του 2,9% για το 2015. Εσείς όμως καταφέρατε το αντίθετο.

Τα κύρια στοιχεία του προϋπολογισμού αποδεικνύουν τον εκτροχιασμό στον οποίο οδηγήσατε την ελληνική οικονομία. Οι αυξημένοι φόροι επιβεβαιώνουν πλήρως τον αντιαναπτυξιακό και εισπρακτικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Η τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία σε όλα τα επιπέδα τη χρονιά αυτή είναι απόρροια των εγκληματικών, οικονομικών και πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης, Οι αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης   επαναλαμβάνονταν το ίδιο μονότονα και βασανιστικά σε κάθε βήμα της υποτιθέμενης επτάμηνης διαπραγμάτευσης. Εξάντληση των χρονικών περιθωρίων με συζητήσεις άνευ περιεχόμενου και αποδοχή ενός νέου και πιο επώδυνου Μνημονίου.

Το λογαριασμό τον πληρώνουμε όμως όλοι, και ιδίως οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ο προϋπολογισμός φέρνει νέα καταιγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων. Αύξηση φόρων στους αγρότες, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, αύξηση φόρων στην ελληνική παραγωγή.

Πείτε μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πώς θα μπορούσε άραγε να ξεπηδήσει η ανάπτυξη μέσα από αυτό τον ορυμαγδό επιβαρύνσεων που πνίγουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια;

Είπατε ότι θα δημιουργήσετε Αναπτυξιακή τράπεζα και αντί γι’ αυτό κλείσατε όλες τις τράπεζες. Είπατε ότι θα στηρίξετε τις Μμε κι εσείς στεγνώσατε την αγορά οδηγώντας ακόμη 60.000 από αυτές σε κλείσιμο. Είπατε ότι θα δώσετε λύση στα κόκκινα δάνεια και βγάζετε την πρώτη κατοικία για πρώτη φορά στο σφυρί. Είπατε ότι θα προχωρήσετε σε δράσεις για την ανάπτυξη. Και αντ’ αυτού οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν ένα κλίμα που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν απαγορευτικές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, αντιμετωπίζουν ασυνεννοησία συναρμοδίων υπηρεσιών. Έτσι έχουμε βροχή ακυρώσεων επενδυτικών σχεδίων εξαιτίας της συνεχούς διολίσθησης της Ελληνικής οικονομίας, πάγωμα ώριμων επενδύσεων.

Η συνεχής όμως αύξηση των φόρων δυστυχώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στα δημόσια έσοδα αφού η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφυξίας που ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.

Ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει τη γνωστή πλέον αντιαναπτυξιακή φόρμουλα που η κυβέρνηση ακολουθεί ευλαβικά: Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, με την επιβολή νέων φόρων. Αλλά και περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

Οι επιλογές αυτές οδηγούν σ’ ένα πολύ Δύσκολο 2016. Χειρότερο από το 2015 το οποίο ήταν με τη σειρά του χειρότερο από το 2014. Και ποια είναι η κατάληξη; Η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους αγρότες μας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, αλλά και οι περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων που τελικά οδηγούν σε αναγκαστικό περιορισμό της ζήτησης. Περιορισμός της ζήτησης που φέρνει νέα λουκέτα. Νέα λουκέτα που φέρνουν περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους: Η αιχμαλωσία της κυβέρνησης σε χρεωκοπημένες ιδεοληψίες αιχμαλωτίζει την ίδια τη χώρα.

Κύριοι της κυβέρνησης,

οδηγήσατε τη χώρα σε επιδείνωση της ρευστότητας και ομαδικές αναλήψεις καταθέσεων που κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλατε capital controls. Με δική σας ευθύνη αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες. Με δική σας ευθύνη τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 107 δις ευρώ. Προκαλέσατε τεράστια ζημιά στην τραπεζική πίστη και στους πολίτες.

Με την ανακεφαλαιοποίηση που σχεδιάσατε: Προχωρήσατε ουσιαστικά σε κούρεμα της περιουσίας των μικρομετόχων των τραπεζών. Συρρικνώσατε δραματικά την Ελληνική ιδιωτική και δημόσια συμμετοχή. Προκαλέσατε νέα τεράστια βάρη στους φορολογούμενους…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η Κυβέρνηση παρέσυρε τον ελληνικό λαό σε μία αυταπάτη. Από τις πομφόλυγες του «δε χρειαζόμαστε τη δόση των 7 δις» μας οδηγήσατε στο σκληρότερο μνημόνιο, τη στιγμή που η χώρα απείχε μία ανάσα από τις αγορές.

Ο τόπος πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει σκληρά τη δήθεν διαπραγμάτευση.

Κάθε μέρα που περνά χωρίς συγκροτημένο οικονομικό πρόγραμμα και χωρίς μακρόπνοο πλάνο επενδύσεων η οικονομική πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη και ο ελληνικός λαός θα φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Ποιές προοπτικές δίνει ο προϋπολογισμός αυτός στις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης ; Μπορείτε αλήθεια να κοιτάξετε στα μάτια τον άνεργο, το νέο που ψάχνει για εργασία; Μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια το χαμηλόμισθο, το συνταξιούχο, τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που αγωνιά για το εάν θα έχει αύριο δουλεία; Μπορείτε; Όχι βέβαια! Γιατί το μόνο που κομίζετε τελικά είναι άλλον ένα χρόνο αγωνίας και ένα μέλλον θολό και αβέβαιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

(VIDEO) Προϋπολογισμός 2016: Τοποθέτηση Σταύρου Καλαφάτη (5-12-2015)