Επερώτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους μετανάστες

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, το οποίο σκόπιμα αφήνει στο μεταναστευτικό ζήτημα». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με την ευκαιρία επερώτησης που κατέθεσε, μαζί με άλλους βουλευτές στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Με την επερώτησή τους, οι βουλευτές όχι μόνον θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά καταθέτουν ένα πλαίσιο προτάσεων το οποίο επιφυλάσσονται να συμπληρώσουν κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Όπως τονίζουν, παρατηρείται έξαρση των μεταναστευτικών ροών τους δύο τελευταίους μήνες, κάτι που φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της ρητορικής που χρησιμοποιούν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας των θαλασσίων συνόρων μας. Ζητούν τη δημιουργία τμημάτων συνοριοφυλάκων στα νησιά κι ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος για να παταχθεί η λαθρομετανάστευση και η δράση των δουλεμπόρων.

«Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης και οι άστοχες ενέργειές της διογκώνουν το πρόβλημα. Στη συζήτηση της επερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας αλλά και για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, με βάση την αρχή της αναλογικότητας στην κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

150422 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ