«Το 2014 επί ΝΔ είχαμε καταρτίσει το Ν.4269 βάζοντας τις βάσεις για μια σύγχρονη αναπτυξιακή χωροταξία, που θα βοηθούσε τις επενδύσεις. Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ήδη είχε αναστείλει σημαντικές διατάξεις του, τον τροποποιεί καταργώντας τον. Μας στέλνει στο παρελθόν και διαιωνίζει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών. Αγκυλώσεις που εμείς είχαμε φροντίσει να ξεπεραστούν! Έτσι δυσκολεύει και την προσέλκυση επενδύσεων, που είχαμε προσπαθήσει να διευκολύνουμε.»
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο περί χωροταξίας με το οποίο η κυβέρνηση τροποποιεί το Ν.4269/2014.
Σε σημεία της ομιλία του, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ακόμα τα εξής:
- «Εμείς βάλαμε βάσεις για ένα ψηφιακό μέλλον χωροταξικής οργάνωσης, ώστε κάθε επενδυτής να κινείται γρήγορα και με την ελάχιστη δυνατή εμπλοκή του με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η σημερινή κυβέρνηση, αναστέλλει αυτή την προοπτική και επαναφέρει το χάος των στοιβαγμένων φακέλων και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για κάθε επενδυτή που αναζητά να βάλει λεφτά στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αν αυτό δεν συνιστά εκ προθέσεως οπισθοδρόμηση και ιδεοληπτική εχθρότητα έναντι των ιδιωτών επενδυτών, πως αλλιώς θα μπορούσε να περιγραφεί;»
- «Ο Νόμος 4269/2014 προέβλεπε σαφείς ενέργειες για επικαιροποίηση και εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης, με κριτήριο τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Τον περασμένο Μάιο, καταργήθηκαν οι διατάξεις για τις χρήσεις γης. Επανήλθαμε στις προβλέψεις του παλαιού Προεδρικού Διατάγματος 166/87 με κατηγορίες χρήσεων γης προσαρμοσμένες στις ανάγκες της δεκαετίας του 1990. Καραμπινάτη οπισθοδρόμηση. Με κάθε απόφασή της αυτή η κυβέρνηση μας βάζει σε μια μηχανή του χρόνου προς τα παρελθόν και κάθε φορά απλώς ψάχνουμε στις πόσες δεκαετίες θα σταματήσει!»
- «Ενώ στον Ν.4269 υπάρχει σαφήνεια επιτρεπόμενων χρήσεων για τις οικιστικές περιοχές όπου συμπεριλαμβανόταν και η χρήση “τουρισμός-αναψυχή”, στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά, προφανώς για να είναι στην κρίση της υπηρεσίας του Υπουργείου, που θα το εγκρίνει. Με ποια κριτήρια άραγε; Κίνητρο επένδυσης είναι αυτό ή κίνητρο διαπλοκής από τους δήθεν πολέμιους της διαφθοράς;»
«Κάποτε μιλούσαμε για το Τέρας της Γραφειοκρατίας», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης. «Με τέτοια νομοσχέδια, ο ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται …πατέρας της γραφειοκρατίας.»