Τοποθέτηση Καλαφάτη για το Προσφυγικό ζήτημα, στη συνεδρίαση της ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών

Ο συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, πραγματοποίησε, σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, στη συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέμβαση πέντε σημείων, για το προσφυγικό ζήτημα:

Η παρέμβαση πέντε σημείων του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

«1. Το προσφυγικό ζήτημα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξελίσσεται σε μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και από αυτό της οικονομικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων και να χαραχθεί πολιτική αντίστοιχη με του οικονομικού ζητήματος.

2. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι υποδομές στις χώρες υποδοχής, το ζήτημα των θέσεων απασχόλησης, η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

3. Πρέπει να υπάρξει άμεσα σχέδιο αποσυμπίεσης που θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για το προσφυγικό.

4. Να προσεχθεί ιδιαίτερα η ανάγκη διαφορετικής μεταχείρισης των αιτούντων πολιτικό άσυλο προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών.

5. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν χώρες που θα λειτουργήσουν ως αποθήκες ψυχών».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαφάτης πήρε μέρος στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.