Η άγνοια για την τύχη εκατοντάδων προσφυγόπουλων εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Η ανύπαρκτη πολιτική της δήθεν ανθρωπιστικής κυβέρνησης, έχει αφήσει εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα “αόρατα” για τις αρχές, χωρίς φροντίδα, να τελούν υπό τη διαρκή απειλή κυκλωμάτων παιδικής εκμετάλλευσης κάθε είδους. Αποδεικνύεται δυστυχώς, πως η κυβέρνηση ακόμα και για ζητήματα υψίστης σημασίας είτε αδιαφορεί όταν δεν προσπορίζεται από αυτά στενό κομματικό όφελος είτε αδυνατεί να τα διαχειριστεί !»

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τον εντοπισμό, την επίσημη καταγραφή και την προστασία όλων των ασυνόδευτων παιδιών που ήρθαν στην Ελλάδα με την “έκρηξη” του προσφυγικού, είτε ξεκινώντας μόνα το δύσκολο ταξίδι τους, είτε επειδή είχαν την ατυχία να χάσουν τις οικογένειές τους στη διάρκειά του.

«Η καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική των “ανοικτών συνόρων’’ και η εντελώς πρόχειρη και αναποτελεσματική κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, συνέτεινε στη γενικότερη όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και για αυτή την ευάλωτη, ευπαθή και ‘’αόρατη’’ πληθυσμιακή ομάδα», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης. Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα υπολογίζονται σε περίπου 1.100 πανελλαδικά. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εκτιμά πως περίπου 250 από αυτά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με τη σοβαρότατη επιφύλαξη πως μετά και την εκκένωση της Ειδομένης, και δεδομένου πως εν γένει δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, ο αριθμός τους πιθανόν διαμορφώνεται κατά πολύ προς τα πάνω. Αυτό βέβαια ισχύει και για ολόκληρη τη χώρα. Και είναι ντροπή να επαναπαύεται η επίσημη Πολιτεία, στις πρωτοβουλίες συλλόγων, ΜΚΟ και ιδιωτών, για την αναζήτηση και προστασία αυτών των παιδιών.»
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
6577/29.6.2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια

Τραγικές διαστάσεις έχει προσλάβει το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του δύσκολου και επικίνδυνου ταξιδιού, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη ή έχουν ξεκινήσει ήδη μόνα από τις πατρίδες τους.

Η καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική των ‘’ανοικτών συνόρων’’ και η εντελώς προβληματική και αναποτελεσματική κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, συνέτεινε στη γενικότερη όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και για αυτή την ευάλωτη, ευπαθή και ‘’αόρατη’’ πληθυσμιακή ομάδα.

‘’Αόρατη’’ διότι ακριβής αριθμός των ασυνόδευτων και περιπλανώμενων παιδιών στη χώρα δεν υπάρχει. Έχουμε μόνον κατά προσέγγιση υπολογισμό τους και αυτό όχι από κάποια επίσημη και αρμόδια αρχή.

Συνεπής η κυβέρνηση στην προσφιλή της τακτική να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα με σχέδιο και συντονισμό, επιλέγει να ασχολείται και να αναδεικνύει τις πτυχές εκείνες που μπορούν επικοινωνιακά μόνον να αξιοποιήθουν θετικά για την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει λάβει καμμιά πρωτοβουλία σχετικά με το μείζον αυτό θέμα.

Η όποια πληροφόρησή μας αντλείται από την εθελοντική δράση όσων οργανώσεων έσπευσαν κατά μόνας να συντρέξουν και να προσφέρουν στα ασυνόδευτα παιδιά καθώς και σε επισφαλείς εκτιμήσεις κρατικών υπηρεσιών.

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα υπολογίζονται σε περίπου 1.100 πανελλαδικά. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκτιμά πως περίπου 250 από αυτά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με τη σοβαρότατη επιφύλαξη πως μετά και την εκκένωση της Ειδομένης, και δεδομένου πως εν γένει δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, ο αριθμός τους πιθανόν διαμορφώνεται κατά πολύ προς τα πάνω. Αυτό βέβαια ισχύει και για ολόκληρη τη χώρα.

Η κυβέρνηση εγκαλείται για εγκληματική αδιαφορία. Τα ασυνόδευτα παιδιά έχουν άμεση και επιτακτική ανάγκη προστασίας, υποστήριξης και φροντίδας. Τελούν υπό τη διαρκή απειλή διακινητών και άλλων παράνομων κυκλωμάτων παιδικής εκμετάλλευσης.

Ιδιωτικοί φορείς, σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ μεριμνούν και συμπαρίστανται για ορισμένα όμως από αυτά ενώ η τύχη ίσως των περισσότερων αγνοείται. Δεν μπορούν και δεν πρέπει πλήρως να αντικαθιστούν την αυτονόητη κρατική αρωγή. Είναι ύψιστη ηθική υποχρέωση για την Πολιτεία, οργανωμένα και με την προσήκουσα σοβαρότητα, να επιληφθεί άμεσα του θέματος.

Η ανάληψη κρατικής δράσης συνίσταται στην επίσημη έρευνα και καταγραφή όλων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και στη δημιουργία συγκεκριμένου συντονιστικού οργάνου που θα καταρτίσει σχέδιο, θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτά τα παιδιά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτευχθεί η έρευνα και η επίσημη καταγραφή όλων των ασυνόδευτων παιδιών που είναι στην Ελλάδα;

2.Έχει αναληφθεί από μέρους της κυβέρνησης κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος ώστε να τύχουν τα παιδιά αυτά της κρατικής προστασίας και μέριμνας που δικαιούνται;

Αθήνα 29 Ιουνίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης