Η ανοχή στην παρανομία παράγει κοινωνική ανισότητα, όχι κοινωνική πολιτική!

«Όταν στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν πάνω από 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα με την ανοχή της κυβέρνησης, η οδική… ανασφάλεια γίνεται καθεστώς. Κάποιοι νομίζουν ότι τα στραβά μάτια στην παρανομία είναι κοινωνική πολιτική. Ας το πουν στα χιλιάδες θύματα της ανοχή τους, που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους μετά από εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Η ανοχή στην παρανομία, δεν παράγει κοινωνική πολιτική, αλλά κοινωνική ανισότητα!»

 Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος πηγές του κλάδου των ασφαλίσεων, βάσει των οποίων, τελούν σε ουσιαστική αχρησία οι διατάξεις που θεσπίστηκαν από το 2013 για την πάταξη του φαινομένου της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων, παρά την προ έτους σχετική υπουργική απόφαση για επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε  στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Καλαφάτης, τονίζει την απειλή που συνιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα για τους νομοταγείς οδηγούς. Παράλληλα, καλεί το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες και να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων των οποίων τις πινακίδες κυκλοφορίας κατέθεσαν, αλλά αυτά εμφανίζονται στο σύστημα ως ανασφάλιστα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

 ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

6318/13/6/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ανασφάλιστα Οχήματα»

Σε μείζον πρόβλημα έχει εξελιχθεί το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων οχημάτων σε όλη τη χώρα, η διόγκωση του οποίου οφείλεται στην κυβερνητική ολιγωρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον κλάδο των ασφαλίσεων, τα ανασφάλιστα οχήματα, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, φτάνουν πολύ πάνω από το ένα εκατομμύριο. Οι σχετικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την πάταξη της αποφυγής ασφάλισης των οχημάτων έχουν τεθεί από το 2013 ενώ η Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ.1033/28-1-2016 για τον εντοπισμό τους και τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών μέσω της επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων ήδη έχει περάσει τον ένα χρόνο σε ισχύ.

Η αδικαιολόγητα καθυστερημένη εφαρμοφή των συγκεκριμένων διατάξεων και αποφάσεων, δεν αδικεί κατάφωρα μόνον τους συνεπείς ιδιοκτήτες αλλά έχει προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα στο Επικουρικό Κεφάλαίο Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, το οποίο καταβάλλει υπέρογκες αποζημιώσεις λόγω εμπλοκής ανασφάλιστων οχημάτων σε ατυχήματα και τα χρέη του έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πέραν αυτού, σωρεία λαθών του συστήματος φαίνεται να εμφανίζει εντός του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων, δεκάδες χιλιάδες οχήματα των οποίων τις πινακίδες έχουν καταθέσει οι διοκτήτες τους. Γεγονός που συνεπάγεται επιπρόσθετη ταλαιπωρία για τους συγκεκριμένους πρώην κατόχους και ιδιοκτήτες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε άμεσα να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο σύστημα διασταύρωσης στοιχείων προκειμένου να υπάρξει πραγματική και ακριβής αποτύπωση των ανασφάλιστων οχημάτων και παράλληλα να αποτραπεί η ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους;
  2. Που οφείλεται η χαρακτηριστική καθυστέρηση εφαρμογής των διατάξεων και των αποφάσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση και την πάταξη του φαινομένου αποφυγής της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων;