Κωλυσιεργεί η Κυβέρνηση την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Για το θέμα αυτό ο κ. Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παγιδευμένη στις ιδεοληψίες της, επέδειξε ολιγωρία στην πολιτική διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους στον τομέα της Μετανάστευσης, με συνέπεια να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απορρόφησε μέχρι σήμερα το ποσό των 33.000.000 ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση 474.200.000 ευρώ που δικαιούται η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη μετανάστευση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε ποιο ποσό ανέρχεται συνολικά για το 2015 το δημοσιονομικό κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Αλλά και για ποιους λόγους δεν κατάφερε να απορροφήσει ικανοποιητικό μέρος της συνολικής χρηματοδότησης του Εθνικού Προγράμματος των ειδικών ταμείων. Και βέβαια ποια προβλέπεται να είναι η συνολική κρατική δαπάνη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέλαβε».