Κυβέρνηση χωρίς αντισεισμική πολιτική οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Κυβέρνηση χωρίς σαφή αντισεισμική πολιτική είναι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά το ότι οι σεισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο για τη χώρα μας. Αυτό καταδεικνύουν τόσο οι φιλόδοξες ανακοινώσεις για νέο αντισεισμικό κανονισμό, που ακολούθησαν τον περσινό σεισμό στη Λευκάδα, αλλά έμειναν ανακοινώσεις, όσο –κυρίως- η εξαγγελία για λειτουργία περιφερειακής υπηρεσίας αντισεισμικής προστασίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία, επίσης, παραμένει υπόσχεση».
Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, σήμερα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, για το θέμα.
Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν οι δηλώσεις του καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κων/νου Παπαζάχου, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που είναι σε θέση να γνωρίζει, στη δυσμενέστερη θέση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη σε ζητήματα αντισεισμικής προστασίας, σε σχέση μάλιστα με την προ του μεγάλου σεισμού του 1978 κατάσταση!
«Οι επιστημονικές παρατηρήσεις και οι σοβαρές προειδοποιήσεις του σεισμολόγου εγείρουν πολλά ερωτήματα για τις κυβερνητικές ευθύνες της τραγικής – όπως τη χαρακτηρίζει – κατάστασης στην αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Καλαφάτης. Και προσθέτει: «Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να απαντήσει πότε θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί ο πλήρης έλεγχος των κτηρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που φέρουν καταγεγραμμένα προβλήματα με το σεισμό του 1978, ιδίως όλων όσα είναι λειτουργικοί χώροι με καθημερινή παρουσία πολλών συμπολιτών μας, όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστημιακά κτίσματα και χώροι εργασίας».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
310/12-10-2016
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: ‘’ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ’’ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

Αίσθηση και δικαιολογημένη ανησυχία προκαλούν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης οι πρόσφατες δηλώσεις του Καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κων/νου Παπαζάχου, έγκριτου και έμπειρου επιστήμονα στην παρατήρηση του φυσικού φαινομένου της σεισμικής δραστηριότητας στην χώρα μας, για την ελλιπή αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

Ο Καθηγητής κ. Παπαζάχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που είναι σε θέση να γνωρίζει, στη δυσμενέστερη θέση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη σε ζητήματα αντισεισμικής προστασίας, σε σχέση μάλιστα με την προ του μεγαλου σεισμού του 1978 κατάσταση.

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις και οι σοβαρές προειδοποιήσεις του φημισμένου σεισμολόγου εγείρουν πολλά ερωτήματα για τις κυβερνητικές ευθύνες της τραγικής – όπως την χαρακτηρίζει – κατάστασης στην αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση, διαχειριζόμενη την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κεφαλονιά μετά την ανάληψη της εξουσίας και τον σεισμό στη Λευκάδα μεσούσης της θητείας της, απέδειξε πως δεν έχει σαφή αντισμεισμική πολιτική, αρκείται σε σπασμωδικές κινήσεις ή μεμονωμένες ενέργειες υπό το κράτος πάντα της συγκυρίας και της επικοινωνιακής διαχείρισης μίας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου για τα σχέδια δημιουργίας νέου φορέα για την αντιμετώπιση των σεισμών στη Κεφαλονιά και τις φιλόδοξες ανακοινώσεις για νέο Αντισεισμικό Κανονισμό κατά τη μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα.

Το μερίδιό της στις υποσχέσεις κενού γράματος είχε και η Θεσσαλονίκη καθώς ανακοινώθηκε η λειτουργία περιφερειακής υπηρεσίας αντισεισμικής προστασίας.

Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται στη κτηριακή υποδομή της πόλης η οποία δημιουργήθηκε πριν τεθεί σε ισχύ ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός του 1959 και αφορά περίπου το 1/3 των κτισμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Εκτιμήσεις φορέων που έρχονται συχνά στο φως της δημοσιότητας αναφέρουν δεκάδες κτήρια με κόκκινη σήμανση που χρήζουν άμεσης επισκευής και πολλά με κίτρινη σήμανση που χρήζουν αποκατάστασης βλαβών.

Ο απαραίτητος έλεγχος των κτηρίων που έχουν χαρακτηρισθεί μετά τον σεισμό του 1978 ως μη ασφαλή ή επικίνδυνα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα σε πρωτοβάθμιο και προφανώς δευτεροβάθμιο επίπεδο για να αποτυπωθεί πλήρως ο αριθμός και το είδος των κτισμάτων που έχουν στατικά προβλήματα και να αρχίσει έγκαιρα η επισκευαστική τους διαδικασία.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί ο πλήρης έλεγχος των κτηρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που φέρουν καταγεγραμμένα προβλήματα με τον σεισμό του 1978, ιδίως όλων όσα είναι λειτουργικοί χώροι με καθημερινή παρουσία πολλών συμπολιτών μας, όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστημιακά κτίσματα και χώροι εργασίας;

2. Ποιά είναι η πρόοδος των επισκευαστικών και αποκαταστατικών ενεργειών στα κτήρια της Θεσσαλονίκης που έχουν χαρακτηρισθεί ως άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης;

Αθήνα 12 Οκτωβρίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης