Με ευθύνη της κυβέρνησης διογκώνονται τα προβλήματα στο Θεαγένειο

Ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, κατέθεσε, σήμερα, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης.

 

Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε σχετικά:

 

«Με ευθύνη της κυβέρνησης, τα προβλήματα στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί ασθενείς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, διογκώνονται. Οι κενές οργανικές  θέσεις ξεπερνούν τις 200. Το τμήμα Ακτινοθεραπείας λειτουργεί σε 1 βάρδια. Στο προσωπικό οφείλονται υπερωρίες 6 μηνών. Φάρμακα υψηλής τοξικότητας παρασκευάζονται από νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου τα καθήκοντα είναι διαφορετικά. Τα προβλήματα λειτουργίας συσσωρεύονται αντί να επιλύονται. Διακυβεύεται η νοσηλεία και ποιότητα ζωής που οφείλουμε στους συνανθρώπους μας ασθενείς. Οι καρκινοπαθείς δικαιούνται ενδεδειγμένες υπηρεσίες σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα δωρεάν δημόσιας υγείας –κι όχι η νοσηλεία τους να επαφίεται στον ανθρωπισμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού».

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1218  4/09/18

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Οξυμμένα τα προβλήματα στη λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο»

 

Τα προβλήματα στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, με ασθενείς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, εξακολουθούν να υφίστανται και να διογκώνονται με δυσμενείς συνέπειες τόσο για το προσωπικό του όσο και για το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος καλεί σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου:

 

Οι κενές οργανικές  θέσεις ξεπερνούν τις 200 με τις ελλείψεις να εξειδικεύονται σε 130 νοσηλευτές, 22 διοικητικούς υπαλλήλους, 20 τεχνικούς, 28 θέσεις παραϊατρικού προσωπικού, και 50 γιατρούς.

 

Το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας εξυπηρετεί καθημερινά 150 ασθενείς ενώ το δυναμικό του νοσοκομείου για υποβολή σε χημειοθεραπεία αριθμεί 40 κρεβάτια.

 

Το τμήμα Ακτινοθεραπείας λειτουργεί σε 1 βάρδια με 2 πηγές ακτινοβολίας και 1 κοβάλτιο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ακόμη ότι ο χώρος είναι επιβαρυμένος με ακτινοβολία  και χημικούς-τοξικούς παράγοντες, ενώ επιπρόσθετα επιτελούν νυχτερινό ωράριο και δίχως ένταξη στα ΒΑΕ.

 

Στο προσωπικό δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες και υπερωρίες 6 μηνών.

 

Το κέντρο προληπτικού ελέγχου συρρικνώνεται, όπως και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ενώ αποψιλώνεται το ιατρείο της γναθοχειρουργικής κλινικής.

 

Οι γενικότερες ελλείψεις οδηγούν τους εργαζομένους σε παράτυπη άσκηση παράλληλων και αλλότριων  καθηκόντων, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία του νοσοκομείου και να εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς.

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, είναι η  παρασκευή και διάλυση κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που εκτελείται από το νοσηλευτικό προσωπικό με κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς πρόκειται για φάρμακα υψηλής τοξικότητας, και ενώ η εργασία αυτή δεν εμπίπτει στα καθήκοντά του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Παρά δε τις κινητοποιήσεις εδώ κι ένα χρόνο των εργαζομένων για το ζήτημα αυτό, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την επίλυσή του.

 

Επειδή τα προβλήματα λειτουργίας του ΑΝΘ συσσωρεύονται αντί να επιλύονται, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η νοσηλεία και ποιότητα ζωής που οφείλουμε στους συνανθρώπους μας ασθενείς.

Επειδή πρέπει να αντιληφθούμε πλέον ότι η παροχή των ενδεδειγμένων υπηρεσιών υγείας σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα δωρεάν δημόσιας υγείας δεν μπορεί να επαφίεται στον ανθρωπισμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την επίλυση των προβλημάτων που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στη λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο».

 

 

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης