Θεσσαλονίκη 24 Απριλίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤYΠΟΥ
Με «ίσως» και «πιθανότητες», δεν ασκείται σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό!
«Οι τοπικές αρχές και κοινωνίες, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, χρειάζονται υπεύθυνη ενημέρωση και συνεννόηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Οι απαντήσεις της Πολιτείας με “ίσως” και… πιθανότητες, καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία εξακολουθεί να πορεύεται η κυβέρνηση στο προσφυγικό και σίγουρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για σοβαρή διαχείριση των προβλημάτων που απορρέουν από την αύξηση των προσφυγικών ροών. Δεν πρόκειται για θέμα που θα προκύψει στο απώτερο μέλλον. Το ζούμε σήμερα.»
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητά υπεύθυνες απαντήσεις, για το αν θα δημιουργηθεί νέα δομή υποδοχής προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην πέριξ αυτής περιοχή, αν πρόκειται να επεκταθούν οι υφιστάμενες και πως θωρακίζονται οι φιλοξενούμενοι σ` αυτές και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, σε συνεργασία με το ΕΣΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στην ερώτηση υπογραμμίζεται, πως οι προσφυγικές ροές σημειώνουν καθημερινά αλματώδη αύξηση με πάνω από 1.500 πρόσφυγες να έχουν εισέλθει τις τελευταίες εβδομάδες από τα σύνορα του Έβρου στην ελληνική επικράτεια, ενώ, πολλές δεκάδες προσφύγων κατακλύζουν ακόμη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων πέριξ της Θεσσαλονίκης είναι κατάμεστες και φιλοξενούν ήδη 500 με 600 πρόσφυγες έκαστη, χωρίς δυνατότητα απορρόφησης άλλων προσφύγων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡ.ΠΡ.5398/24-4-2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Μεταναστευτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία νέου χώρου υποδοχής προσφύγων στη Θεσσαλονίκη»
Στις 21/4/2018 πραγματοποιήθηκε στο Υ.ΜΑ.Θ(πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης) ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, παρουσία του περιφερειακού συντονιστή Βορείου Ελλάδος κ. Ν.Ράγκου.
Οι προσφυγικές ροές σημειώνουν καθημερινά αλματώδη αύξηση με πάνω από 1.500 πρόσφυγες να έχουν εισέλθει τις τελευταίες εβδομάδες από τα σύνορα του Έβρου στην ελληνική επικράτεια, ενώ, πολλές δεκάδες προσφύγων κατακλύζουν ακόμη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων πέριξ της Θεσσαλονίκης είναι κατάμεστες και φιλοξενούν ήδη 500 με 600 πρόσφυγες έκαστη, χωρίς δυνατότητα απορρόφησης άλλων προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του Υπουργείου είναι η άμεση κατανομή των προσφύγων σε χώρους υποδοχής στη Βόρεια Ελλάδα, η επέκταση υφιστάμενων δομών ακόμη και η δημιουργία νέων δομών. Ο περιφερειακός συντονιστής, ερωτηθείς σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος ΥπουργόςΠροτίθεστε να δημιουργήσετε νέο χώρο υποδοχής προσφύγων στη Θεσσαλονίκη;
Ποιος ο σχεδιασμός σας για τις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας, όπως οι δομές στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια, που είναι πλήρεις; Σκοπεύετε να τις επεκτείνετε ώστε να απορροφήσουν ακόμη περισσότερους πρόσφυγες;
Ποια είναι η πραγματική δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας προς τους πρόσφυγες και ποιο το επίπεδο συνεργασίας τους με το εθνικό σύστημα υγείας και τους αρμόδιους φορείς, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ;