Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και Σταυροδρόμι έργων στο πρόγραμμα του Σταύρου Καλαφάτη

Τις προτάσεις του για μία μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και για ένα «Σταυροδρόμι» έργων στην πόλη, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, αναλύει σε δύο σημερινά του άρθρα ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικότερα, σε άρθρο του με τίτλο «το σταυροδρόμι μίας νέας Θεσσαλονίκης» στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει ότι «επιθυμούμε, παράλληλα με την αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, να νοηματοδοτήσουμε συμβολικά και ουσιαστικά, μία ανανεωμένη, σύγχρονη, πρωτοπόρα Θεσσαλονίκη».

Για αυτό ο συνδυασμός Εντάξει περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του το «Σταυροδρόμι», ένα master plan μεγαλύτερων παρεμβάσεων σε πέντε σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, πέντε πόλους, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, το ιστορικό λιμάνι, την παλιά παραλία, τη Διεθνή Έκθεση και την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων, που σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό, από την ανατολή μέχρι τη δύση και από το βορρά μέχρι το νότιο τμήμα της πόλης, με κεντρικό σημείο το χώρο της ΔΕΘ.

Στο άρθρο του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναλύει τις βασικές παρεμβάσεις και στόχους για κάθε ένα από τα πέντε σημεία της πόλεις.

«Οι παρεμβάσεις αυτές, χωρίς να είναι φαραωνικού τύπου, μπορούν να επισφραγίσουν ουσιαστικά τη μετάβαση της Θεσσαλονίκης προς ένα απολύτως ορατό και εφικτό μέλλον», σημειώνει ο Σταύρος Καλαφάτης.

Δείτε εδώ το άρθρο στον Αγγελιοφόρο: https://twitter.com/KalafatisSt/status/465154601998893056/photo/1/large
Δείτε εδώ ολόκληρο το «Σταυροδρόμι»:
https://stavroskalafatis.gr/stavrodromi/

Επιπλέον, σε άρθρο του με τίτλο «μία πρόκληση για δράση» που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ο Σταύρος Καλαφάτης αναλύει τους λόγους που χρειάζεται μία μητροπολιτική Θεσσαλονίκη αλλά και το περιεχόμενο μίας μητροπολιτικής διοίκησης στο Δήμο.

«Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, να οριστικοποιήσει ένα όραμα, μια κεντρική ιδέα, για το πώς θέλει ή μπορεί να μετεξελιχθεί μέσα από ένα νέο ρεαλιστικό αναπτυξιακό και χωρικό σχεδιασμό», σημειώνει με έμφαση ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το όραμα ενός μακροπρόθεσμου μητροπολιτικού σχεδιασμού για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να στοχεύει τουλάχιστον στην ανάκαμψη του βιοτεχνικού και βιομηχανικού τομέα παραγωγής, στην υποστήριξη και οργάνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων, στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών μετακίνησης προσώπων και αγαθών, στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και την κεφαλαιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης, στο σχεδιασμό στρατηγικής σημασίας αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων.

Δίνοντας έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα νέας αρχιτεκτονικής, ο Σταύρος Καλαφάτης καταλήγει στο άρθρο του με την επισήμανση ότι «αυτό που απαιτείται πλέον είναι ένα συνολικό πλαίσιο πνοής για τη μητροπολιτική περιοχή με την άμεση εφαρμογή ενός νέου μοντέλου χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα, με στόχο ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

Μια σύγχρονη πόλη με καθαρή ατμόσφαιρα, περισσότερο πράσινο και ανεκτή στάθμη θορύβου, στην οποία οι μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών θα υποστηρίζονται επαρκώς, οι κατασκευές θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις για κατανάλωση ενέργειας και προσβασιμότητα, η πολιτιστική συνέχεια θα αναδεικνύεται και θα παρέχει το υπόβαθρο για την προσέλκυση της σύγχρονης δημιουργικής έκφρασης».

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο για τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη: https://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=594403