Τα οκτώ μεγάλα λάθη της κυβέρνησης στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα

Tα οκτώ μεγάλα λάθη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο κρίσιμο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, τα οποία δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα τέτοιο καίριο, εθνικό θέμα, ανέλυσε στην τοποθέτησή του στη Συνεδρίαση της Βουλής (21/03/2016) κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα «Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση και έκθεση προόδου για την Ελλάδα», ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη στη Βουλή:

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, λάθη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν συγχωρούνται. Γι΄αυτό και ζητήσαμε την παραίτηση του κ. Μουζάλα, όχι μόνο διότι χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία -αυτό ήταν μόνο η αφορμή- αλλά γιατί έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

 

Φθάσαμε στο σημείο, μέλη της κυβέρνησης να καταγγέλλουν και να επιτίθενται στη Νέα Δημοκρατία, γιατί ζήτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα, όταν υπάρχει ο συγκυβερνήτης(ο κ. Καμμένος), που κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Και, βεβαίως, αν εμείς κατηγορούμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, προφανώς έμμεσα κατηγορείται και ο κ. Καμμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λαϊκισμό.

 

Υπάρχει μια πλήρης αποτυχία στην πολιτική διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την κυβέρνηση. Υπάρχουν λάθος εκτιμήσεις, ανυπαρξία σχεδιασμού, αδυναμία άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου και εξηγούμαι: Αυτό φαίνεται και από την κυβερνητική ρητορική, αλλά κυρίως από το πώς πολιτικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες.

 

Από πλευράς κυβερνητικής ρητορικής να βάλουμε δύο κατηγορίες. Πρώτα, έχουμε συγκεχυμένες και αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για το ίδιο θέμα. Αναφέρω μονάχα πώς είδε το ζήτημα της Ειδομένης ο κ. Μπαλτάς και πώς το είδε ο κ. Κουρουμπλής. Όταν δεν έχουμε συγκεχυμένες και αντιφατικές δηλώσεις, τότε υπάρχει ένα καθαρό μήνυμα, το οποίο εκπέμπεται, τους τελευταίους μήνες, σταθερά. Να το πω πολύ απλά και λαϊκά: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Αυτό ήταν το σύνθημα. Κι αυτό βγαίνει και από τις τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος είπε ότι “στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα” και, βεβαίως, από τις δηλώσεις πρώην υπουργού της κυβέρνησης που έχει μιλήσει για μετανάστες που, είτε λιάζονταν, είτε χάνονταν, είτε εξαφανίζονταν.

 

Σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, τώρα, έμπρακτα δηλαδή, τι έγινε; Πώς το αντιμετώπισε το ζήτημα η κυβέρνηση;

 

Πρώτον, άνοιξε την Αμυγδαλέζα, απαξιώνοντας τον σκοπό και τη λειτουργία των κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Κι έδωσε ένα καθαρό και πολύ δυνατό μήνυμα εκείνη την εποχή, ότι εδώ πέρα δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ προσφύγων / παράτυπων μεταναστών. Άλλωστε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μόλις τελευταία αναγκάστηκε από την πίεση –προφανώς- την πολιτική και, ακόμη και, τη δημοσιογραφική, να παραδεχτεί ότι πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός των παράτυπων μεταναστών από τους πρόσφυγες. Κάτι που ήταν προφανές εδώ και πολύ καιρό σε όλον τον κόσμο –και μέσα από το Διεθνές Δίκαιο. Για να μην πω ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι “δυστυχώς, πρέπει να φύγουν οι παράτυποι μετανάστες”, αν δεν κάνω λάθος.

 

Δεύτερον, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το πρόγραμμα εκούσιων και υποχρεωτικών επιστροφών, όσων δεν δικαιούνται στάτους πρόσφυγα. Να σημειώσουμε ότι, μεταξύ 2012 και 2014, είχαν επιστρέψει στη χώρα τους περίπου 50.000 παράτυποι μετανάστες.

 

Τρίτον: Και εδώ θέλω, κύριοι υπουργοί, είτε να με διαψεύσετε, ή να με επιβεβαιώσετε. Μέχρι και την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι, οι εισερχόμενοι, από την Τουρκία, έφευγαν χωρίς καν να ταυτοποιηθούν, κάτι το οποίο, αντιλαμβάνεστε ότι αν, πραγματικά, ισχύει αποτελεί μια υπονόμευση της υποχρέωσης της χώρας μας να φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

 

Τέταρτον: Η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τη λειτουργία της υπηρεσίας που εκταμιεύει τα χρήματα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο για το άσυλο και τη μετανάστευση. Η κ. συνάδελφος, η κ. Κεφαλογιάννη, έκανε μία αναφορά σε σχέση με τις χαμένες ευκαιρίες από την πλευρά της κυβέρνησης για να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων στον τομέα αυτό(δεν έχω το χρόνο να επεκταθώ), που δεν έχει να κάνει μονάχα με την αδυναμία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα την αρμόδια διαχειριστική αρχή, ή να μπορέσει να ζητήσει έγκαιρα νέα κονδύλια, ή να βάλει στο εθνικό πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί, που είχε ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, πρόσθετη χρηματοδότηση ως δικαιούνταν, κάτι που ισχύει για τα hot spots. Κι εκεί, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να απαντηθούν. Αυτό έγινε από αμέλεια κύριοι της κυβέρνησης; Ή υπήρχε μια συγκεκριμένη πολιτική;

 

Πέμπτον: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε υπερβολικά, δεχόμενη, εκούσα άκουσα, τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συνόδων του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Και υπάρχουν χώρες οι οποίες βεβαίως έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και πολύ μεγαλύτερη οικονομική άνεση και θα επωμιστούν πολύ πολύ λιγότερο βάρος από αυτό το οποίο επωμίζεται η Ελλάδα –κι αυτό ήταν “επίτευγμα” του πρωθυπουργού.

 

Έκτον: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπήκαν αργά στη διαχείριση του ζητήματος, μετά από ένα τρίμηνο. Να μην ξεχνάμε  ότι υπήρχε ακόμη ένα χαμένο τρίμηνο, όπου επικεφαλής για την προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού ήταν ο κ. Φλαμπουράρης. Και ώ του θαύματος, εν μία νυκτί, αντικαταστάθηκε, προφανώς ως αποτυχημένος, γιατί αν ήταν επιτυχημένος δε θα τον “παραιτούσε” ο κ. πρωθυπουργός. Κι εκεί μπήκαν, ουσιαστικά, οι ένοπλες δυνάμεις, αργά κατά την άποψή μας. Και πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας, όλοι, στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να συνδράμουν στην εθνική αυτή προσπάθεια της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού / προσφυγικού.

 

Έβδομον: Υποεκτίμησε τη διασύνδεση που γίνεται στην Ευρώπη μεταξύ θεμάτων ασφαλείας και μετανάστευσης και υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις γι αυτές. Ξέρετε, πριν από λίγο χρόνο, υπήρχαν θέματα ταμπού: Μην τυχόν και μιλήσουμε για θέματα ασφάλειας! Κινδυνεύαμε να χαρακτηριστούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς. Συνειδητοποιεί, σιγά – σιγά, η κυβέρνηση, ότι εκ των πραγμάτων ότι ζητήματα ασφαλείας, το ζήτημα της μετανάστευσης και το προσφυγικό, είναι θέματα τα οποία είναι αλληλένδετα. Πράγματα που είναι προφανή σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, πράγματα, όμως, τα οποία τα ανακαλύπτετε, κύριοι της κυβέρνησης, ως κυβερνώντες, ασκώντας, σιγά – σιγά, διοίκηση και αντιλαμβανόμενοι, βεβαίως τη διαφορά στη δυσκολία του να διοικώ, από το να αναλώνομαι σε ανέξοδη πολιτική κριτική όταν βρίσκομαι στην αντιπολίτευση.

 

Όγδοο (και τελευταίο): Η κυβέρνηση προεξοφλούσε το κλείσιμο των συνόρων, αλλά ήταν αδύναμη να διαχειριστεί την πραγματικότητα. Θυμόμαστε δηλώσεις και δικές σας κ. υπουργέ, κ. Μουζάλα, αλλά και συναδέλφων σας, τον κ. Δραγασάκη αν θυμάμαι καλά, οι οποίοι, ουσιαστικά, τι κάνανε; Προανήγγειλαν τον θάνατο. Δηλαδή ένα μήνα προτού κλείσουν τα σύνορα τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Περιέγραφε το πρόβλημα. Περιέγραφε την κατάσταση. Αντί να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο, το κλείσιμο των συνόρων, ουσιαστικά είχαμε μια κυβέρνηση η οποία, μοιρολατρικά, απλώς περιέγραφε και ανακοίνωνε στους πολίτες, ότι επέρχεται το κλείσιμο των συνόρων.

 

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι στοιχεία που δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα καίριο, εθνικό θέμα, με ανθρωπιστική διάσταση, κυρίως, με διάσταση που έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια οπωσδήποτε, θέμα το οποίο δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ΄χει, βεβαίως, και τις δικές της ευθύνες –και η Τουρκία ακόμη περισσότερες. Εμείς εδώ πέρα είμαστε για να βάλουμε πλάτη, σαν Νέα Δημοκρατία και να φορέσουμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος όταν βρισκόμαστε στα διεθνή φόρα και στα ευρωπαϊκά όργανα. Οφείλουμε να το κάνουμε -και το κάνουμε. Και το κάνει πρώτος ο πρόεδρος, ο κ. Μητσοτάκης, Αλλά ασκούμε και έντονη κριτική ως οφείλουμε, ώστε να σας δώσουμε μια συμβουλή, να γίνετε καλύτεροι.

Ευχαριστώ πολύ.