«Θα συγκρουστούμε και θα σταθούμε απέναντι στη διοίκηση του δήμου, όποτε θεωρήσουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας. Ανάλογα, θα στηρίξουμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου για την πόλη και τους Θεσσαλονικείς».
Αυτό ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η παράταξη «Εντάξει» καταψηφίζει την έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού Εσόδων και Εξόδων του Δήμου Θεσσαλονίκης του οικονομικού έτους 2015 καθώς και την έγκριση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2015. Όπως τόνισε, «ο προϋπολογισμός αυτός δεν μπορεί να ξεφύγει από έντονα σημάδια αναξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μεγέθη τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες κι έτσι να βγάζουμε μια θετική μαγική εικόνα, που όταν προχωράμε στην εφαρμογή, μεταλλάσσεται».
Έκανε λόγο για «χρήση στοιχείων αλά καρτ. Αυτή η χρήση δεν αντέχει σε ανάλυση και ενέχει κινδύνους, για την ίδια τη διοίκηση», προειδοποίησε. Και πρόσθεσε: «Επειδή εμείς δεν ασκούμε επικοινωνιακή πολιτική, δε σημαίνει ότι δεν την αντιλαμβανόμαστε όταν μας τη σερβίρουν»
Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε «στατικό κείμενο» τον προϋπολογισμό, στο οποίο «διατυπώνονται οι πολιτικές προθέσεις των συντακτών», για να υπογραμμίσει πως «σημαντικότερο είναι η εκτέλεση κι ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που γίνεται σε πραγματικό χρόνο κι έχει –εξίσου- πραγματικά αποτελέσματα, απτά για τον κάθε δημότη». Δεσμεύτηκε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει» -και ο ίδιος προσωπικά- θα ελέγχουν την εφαρμογή του προϋπολογισμού.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής, ανέπτυξε μια σειρά από προτάσεις της παράταξης «Εντάξει» τόσο στον τομέα της Ανάπτυξης, όσο και σ’ αυτόν της κοινωνικής συνοχής, δίνοντας βάση στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, την ανεργία κι αφετέρου στη δημιουργία μιας αλυσίδας αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες κατηγορίες συνδημοτών μας.
Ειδικά για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη πρότεινε:
- Πάταξη του παραεμπορίου
- Ευνοϊκότερα δημοτικά τέλη για νέους επιχειρηματίες
- Κίνητρα για στέγαση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων εντός των ορίων του δήμου
- Υλοποίηση προγράμματος start up thess up,
- Δημιουργία Κέντορυ Εξυπηρέτησης και Υποδοχής Επενδυτών
- Μετατροπή των υπαρχουσών δομών στήριξης σε ενιαίο κέντρο – δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, που θα παρουσιάζει ετήσια έκθεση επιχειρηματικότητας, θα έχει ευθύνη δημιουργίας και διαχείρισης βάσης δεδομένων επιχειρηματικών θεμάτων, θα προσφέρει πρωτογενή πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης και θα αξιοποιεί προγράμματα χρηματοδότησης.
- Δημιουργία συντονιστικού Κέντρου Διασύνδεσης Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Δημιουργικής Απασχόλησης
- Στήριξη του έργου «Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα», σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Στο θέμα της κοινωνικής συνοχής, ο κ. Καλαφάτης πρότεινε:
- Μέριμνα για όλες τις ειδικές κατηγορίες οικογενειών με απαλλαγή, ή τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
- Δημιουργία δημοτικύ γηροκομείου και λειτουργία σε κάθε δημοτική κοινότητα κέντρου διημέρευσης και απασχόλησης ασθενών με Αλτζχάιμερ.
- Διάθεση ποσοστού 5% επί του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος για παρεμβάσεις προσπελασιμότητας ΑμεΑ,
- Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε κάθε συνοικία.
- Δημιουργία ειδικού προγράμματος στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου για την υποστήριξη της νέας μητέρας, τη φροντίδα των βρεφών, την προαγωγή του θηλασμού.
- Πρόγραμμα φύλαξης νηπίων στο σπίτι, σε εθελοντική βάση.
- Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης (ναρκωτικά, οδική ασφάλεια, παχυσαρκία κ.λπ.).
- Καθιέρωση βραβείου εθελοντισμού.
Ειδική μνεία έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» στις προσπάθειες των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης. «Μιλάμε για αριθμούς, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά.