Το …έργο ΕΥΑΘ δεν παίζεται πια στο θέατρο του ΣΥΡΙΖΑ!

«Κάποτε, σε προεκλογικούς καιρούς, το νερό των Θεσσαλονικέων και η ΕΥΑΘ εμφανιζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ ως αντικείμενο “σταυροφορίας”. Όταν όμως ήρθε η ώρα της ευθύνης, αποδείχτηκε πως ήταν ακόμα ένα πεδίο ψηφοθηρίας.»

Αυτό επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς πέντε συναρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και τις «παγωμένες» επενδύσεις της ΕΥΑΘ, για την επέκταση του διυλιστηρίου της εταιρείας και το έργο κατασκευής του 2ου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού.

«Έργα συνολικού προϋπολογισμού 80,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης, την καλύτερη επεξεργασία των αστικών λυμάτων και την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, είναι σταματημένα και άνευ ορατών πόρων χρηματοδότησης. Το δε αίτημα της ΕΥΑΘ για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αναγκαίου για την εύρυθμη λειτουργία της, δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση έναν χρόνο μετά τη διατύπωσή του, αφού το έργο …ΕΥΑΘ δεν παίζεται πια στο θέατρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση όμως, οφείλει απαντήσεις στους θεατές Θεσσαλονικείς.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  4. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
  5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Κυβερνητική αδιαφορία για την υλοποίηση επενδύσεων της ΕΥΑΘ

Η ΕΥΑΘ έχει ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση, για την υλοποίηση επενδύσεων μεγάλης σημασίας, πέρα από το επενδυτικό σχέδιο που χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια.

Τέτοια επένδυση αποτελεί η επέκταση του Διυλιστηρίου (έργο «Κατασκευή Επέκτασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης-ΕΕΝΘ, Φάση Α2» προϋπολογισμού 36,5 εκ. Ευρώ, έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Η επένδυση στο Διυλιστήριο είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επεκταθεί το δίκτυο της εταιρείας ( π.χ. στο Δήμο Θερμαϊκού) για την κάλυψη των αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας 150.000κ.μ. την ημέρα, ενώ με την επέκταση θα διπλασιαστεί η δυνατότητα επεξεργασίας με αποτέλεσμα την παραγωγή 300.000κ.μ. ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το διυλιστήριο θα μπορεί να επεξεργαστεί 600.000 κ.μ.

Περαιτέρω, η κατασκευή στο μεγάλο έργο «Κατασκευή 2ου Κλάδου Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Θεσσαλονίκης από Φρεάτιο 50Ν ως ΕΕΝΘ» προϋπολογισμού 44 εκ. Ευρώ, το οποίο είναι το σημαντικότερο έργο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης των τελευταίων δεκαετιών, είναι σταματημένο με τη μέχρι τώρα πρόοδο του έργου και τις απορροφήσεις να είναι απογοητευτικές. Η αρχική διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 39 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (19-6-2013) δηλ. αναμενόταν η ολοκλήρωση το Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, το έργο πήρε παράταση για τις 18 Μαΐου 2017.

Το έργο είναι απολύτως απαραίτητο ώστε αφενός να οδηγείται το σύνολο των αστικών λυμάτων για καθαρισμό, αφετέρου για να γίνει επαρκής η αντιπλημμυρική προστασία της δυτικής Θεσσαλονίκης, ειδικά της χαμηλής περιοχής του Δενδροποτάμου. Εξασφαλίζεται έτσι επάρκεια του συστήματος αποχέτευσης και εξαλείφεται ο κίνδυνος υπερχειλίσεων του αγωγού σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

Η ΕΥΑΘ αντιμετωπίζει παράλληλα και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού καθώς εδώ και ένα έτος περίπου δεν εγκρίνεται το αίτημα για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας.

Επειδή τα έργα του Διυλιστηρίου και του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, ενώ η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΕΥΑΘ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Προβλέπεται η καταβολή κρατικής χρηματοδότησης για το έργο της επέκτασης του Διυλιστηρίου (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης);
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη του έργου Κατασκευής του 2ου Κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Θεσσαλονίκης. Για ποιο λόγο πήρε παράταση και αν το χρονικό διάστημα μέχρι τη 18η Μαΐου 2017 κρίνεται επαρκές για την ολοκλήρωσή του, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου.
  3. Προτίθενται να εγκρίνουν το αίτημα για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που έχει υποβάλει η ΕΥΑΘ;

Αθήνα,  10 Ιουνίου 2016

Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης