Το οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ απειλεί τη βιωσιμότητά του

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το μέλλον του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ΚΒΘΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό με τις πέντε χειμερινές σκηνές και τα δύο υπαίθρια θέατρά του. Όπως υπογραμμίζει, το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε το εναλλασσόμενο δραματολόγιο, με δεκάδες εσωτερικές παραγωγές και πάμπολλες συμπαραγωγές, με ιδιαίτερη εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική(πέρσι το επισκέφθηκαν 438 σχολεία κι άλλα 227 συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, με 45.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρακολουθούν τις παραστάσεις του, που λειτουργεί θεσμούς όπως το Θέατρο κατ’ Οίκων και το Κοινωνικό Θεατροπωλείο), απειλείται με λουκέτο.

«Το ΚΘΒΕ έχει περιέλθει σε οικονομική ασφυξία. Ο θεσμός με τα 54 έτη συνεχούς καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσφοράς δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Χρειάζεται δράση τώρα», υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης.

Στην ερώτησή του επισημαίνει πως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανήλθε σε 40% (από τα 9 εκατομμύρια ευρώ της περιόδου 2010-11 στα 5,8 το 2013-14), την ώρα που ο Φ.Π.Α. ο οποίος δεν έχει επιστραφεί από το 2005 έως και σήμερα ανέρχεται στις 1.117.702,75€, που το ΚΒΘΕ διεκδικεί 767.350,00€, χωρίς τον ΦΠΑ, για τα Δημήτρια των ετών 2002-2006, ενώ φέρεται να έχει άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Καλαφάτης τονίζει πως «είναι άμεση ανάγκη να καταβληθούν οι μισθοί εργαζόμενων και ηθοποιών οι οποίοι απεργούν εδώ και περίπου δυόμισι μήνες, με αποτέλεσμα τη ματαίωση των παραστάσεών του» και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν θα προβούν σε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επιστροφή του ΦΠΑ, αν θα καταβάλουν τα χρήματα που οφείλονται ως ειδική επιχορήγηση για τα Δημήτρια, αν θα αναλάβουν το επιπλέον χρέος που προήλθε από την Όπερα Θεσσαλονίκης μετά τη συγχώνευσή της με το ΚΘΒΕ, πώς θα εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα ηθοποιών και υπαλλήλων κι αν έχει προβλεφθεί γενικότερη πολιτική για το ΚΘΒΕ.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.1971/23-4-2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: Το οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ απειλεί τη βιωσιμότητά του

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΘΒΕ 20150423

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, (ιδρύθηκε το 1961) αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στη χώρα μας διαθέτοντας 5 χειμερινές σκηνές και 2 υπαίθρια θέατρα. Από το 1973 λειτουργεί η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου, η οποία παρέχει δωρεάν πλήρη θεατρική παιδεία και αποτελώντας φυτώριο για νέους ηθοποιούς.
Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο. Από το Δεκέμβριο του 1977 λειτουργεί η Παιδική Σκηνή του ενώ το 2003 ιδρύθηκε και η Νεανική σκηνή. Από τον Μάιο του 1996, το ΚΘΒΕ είναι μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου έως το 2013. Το ΚΘΒΕ είναι επίσης μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Εκτός από τις εσωτερικές παραγωγές του θεάτρου, με συμπαραγωγές με άλλους θεατρικούς οργανισμούς και αφιερώματα, η δραστηριότητά του επεκτείνεται και σε άλλους τομείς του πολιτισμού, ενώ παράλληλα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική.
Έτσι, το 2002 ξεκίνησε η λειτουργία των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσφέρονται στα σχολεία δωρεάν.
Στα πλαίσια αυτά με βάση τα στοιχεία του Καλλιτεχνικού Απολογισμού της προηγούμενης θεατρικής περιόδου, 438 σχολεία επισκέφθηκαν ομαδικά το ΚΘΒΕ το 2013-2014, ενώ 227 σχολεία συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και συνολικά, περισσότεροι από 45.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ. Στα πλαίσια της αναμόρφωσης της τιμολογιακής τους πολιτικής για ευπαθείς ομάδες, η θεατρική περίοδος 2013-2014 έκλεισε με μέσο όρο τιμής εισιτηρίου στα 9,7 ευρώ, και παράλληλα, 9.308 άποροι μαθητές παρακολούθησαν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Παράλληλα λειτούργησαν θεσμοί όπως το Θέατρο κατ’ Οίκων και το Κοινωνικό Θεατροπωλείο.
Δυστυχώς, παρά την πλούσια καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δράση του, που καθιστούν το ΚΘΒΕ τον πιο σημαντικό ενεργό πυρήνα πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα, η βιωσιμότητά του απειλείται σε σημαντικότατο βαθμό λόγω της οικονομικής ασφυξίας, στην οποία έχει περιέλθει. Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και στη μη καταβολή των χρηματικών ποσών που του οφείλονται και κυρίως της επιστροφής ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανήλθε σε 40% (από τα 9 εκατομμύρια ευρώ της περιόδου 2010-11 στα 5,8 το 2013-14). Ο Φ.Π.Α. ο οποίος δεν έχει επιστραφεί από το 2005 έως και σήμερα ανέρχεται στις 1.117.702,75€.
Στα παραπάνω προστίθεται το ποσό το οποίο διεκδικεί το Κ.Θ.Β.Ε. από το Δήμο Θεσσαλονίκης για τα Δημήτρια των ετών 2002 – 2006, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 767.350,00€, χωρίς τον ΦΠΑ, τα οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπρεπε να έχουν αναζητηθεί από το Κ.Θ.Β.Ε. απευθείας από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ειδική επιχορήγηση.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις του Οργανισμού να ανέρχονται σήμερα σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ
Δραματικότερη συνέπεια του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το ΚΘΒΕ είναι η αδυναμία καταβολής των μισθών των ηθοποιών του, οι οποίοι απεργούν εδώ και περίπου δυόμισι μήνες, με αποτέλεσμα τη ματαίωση των παραστάσεών του.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Αν θα προβούν στη λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπίσουν το οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ και ειδικότερα αν θα προβούν σε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης εξασφαλίζοντας συγχρόνως την έγκαιρη καταβολή της και αν θα προβούν στην επιστροφή του ΦΠΑ που του οφείλεται.
2. Αν προτίθενται να προβούν στην καταβολή του ποσού που οφείλεται ως ειδική επιχορήγηση για τα Δημήτρια καθώς και να αναλάβουν το χρέος που προήλθε από την Όπερα Θεσσαλονίκης μετά τη συγχώνευσή της με το ΚΘΒΕ.
3. Ποια επιπρόσθετα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών των ηθοποιών και υπαλλήλων του ΚΘΒΕ;
4. Έχει προβλεφθεί και αν ναι, ποια είναι η γενικότερη πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εξασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ΚΘΒΕ;

Αθήνα, 23 Απριλίου 2015

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης