Το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας επηρεάζει τον τουρισμό μας

Ο Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με τις ενδείξεις για την πορεία του Τουρισμού, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

Το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας επηρεάζει τον τουρισμό μας.

Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, όπως η μείωση των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά το μήνα Μάρτιο, μείωση που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ ανέρχεται στο 26% σε σχέση με πέρυσι.

Στασιμότητα και επιβράδυνση των κρατήσεων παρατηρείται στη βρετανική αγορά αλλά και στις κρατήσεις από τη Βόρεια Ευρώπη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία για τις κρατήσεις το μήνα Μάιο σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου καταγράφονται πτωτικές τάσεις.

Οι ενδείξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν, πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η παράταση της αβεβαιότητας για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και τις σχέσεις με τους εταίρους της, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας. Την ίδια αρνητική επίπτωση έχει και ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, σε περιοχές που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να επιστρέψει η χώρα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς αυτοσχεδιασμούς, αναταράξεις και ιδεοληψίες που οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές και αδιέξοδα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε μια έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές. Οφείλει να εγκαταλείψει ιδεοληψίες και τυχοδιωκτισμούς που υπονομεύουν την τουριστική ανάπτυξη και το μεγάλο στόχο, των 25 εκατομμυρίων επισκεπτών, που είχε τεθεί για το 2015.

Αυτός ο στόχος, που έδειχνε εφικτός το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, τίθεται, πλέον, υπό αμφισβήτηση, αν παραταθεί αυτή η περίοδος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.